Movember

Mesec ozaveščenja o raku

M.M./STA
3. 11. 2021, 14.43
Posodobljeno: 3. 11. 2021, 14.47
Deli članek:

Društvo OnkoMan pa je pripravilo vseslovensko kampanjo na temo raka mod, ki je pogostejši med mlajšimi moškimi.

Profimedia
Brki so znak ozaveščanja in podpore rakavim bolnikom.

V mesecu novembru, zdaj že bolje poznanem kot movember, o zdravju moških v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije ozaveščajo z geslom Pravi moški skrbi zase!

Kot so sporočili iz Društva onkoloških bolnikov Slovenije, se pridružuje mednarodnemu gibanju movember, ki ozavešča o pomenu zdravja pri moških, predvsem v smeri preventive in zgodnjega odkrivanja raka. Razpoznavni zaščitni znak so brki, ki naj bi si jih moški pustili rasti v mesecu novembru in s tem opozorili na naraščanje števila rakavih obolenj.

Letos spomladi so v slovenskem zdravstvu odkrili približno za 10 odstotkov manj rakavih obolenj kot v enakem obdobju pred pandemijo. Še vedno je tudi marsikje otežen pristop do osebnega zdravnika. "Zato je še toliko bolj pomembno, da spodbujamo moške, da so pozorni na telesne spremembe in da ne oklevajo z obiskom pri zdravniku, če imajo kakršnekoli zdravstvene težave," so izpostavili.

Ob vseslovenski akciji Pravi moški skrbi zase! v društvu navajajo, da so najpogostejši dejavniki tveganja za razvoj rakov povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in prekomernim pitjem alkoholnih pijač, na kar pa lahko vplivajo ljudje sami s spremembo življenjskega sloga.

Hkrati opozarjajo, da je veliko vrst raka ozdravljivih, če jih odkrijejo dovolj zgodaj. Zato je zelo pomembno, da se posameznik odzove tudi na vabilo presejalnega programa Svit, prepozna prve znake in simptome bolezni in takoj poišče zdravniško pomoč.

Z vseslovesnko akcijo ozaveščanja o raku mod pa želi Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan poudariti pomen samopregledovanja. Rak mod je najpogostejši pri mlajših moških, starih med 18 in 35 let, prav tako pa tudi pri moških do 50. leta starosti. Glavni cilji kampanje so premagati zadržanost o tej temi, odpreti širši diskurz o razširjenosti raka mod ter spodbuditi čim večje število moških, da samopregledovanje mod postane njihova mesečna rutina, saj zgodnje odkrivanje poveča uspešnost zdravljenja, so sporočili.