Diabetes

Veliko Slovencev ima sladkorno bolezen in se tega ne zaveda

N.N.
5. 11. 2021, 13.53
Posodobljeno: 5. 11. 2021, 15.10
Deli članek:

Pred svetovnim dnevom sladkorne bolezni, ki je 14. novembra, je včeraj potekala okrogla miza, na kateri so sodelujoči spregovorili o zgodovini bolezni in življenju z njo.

Profimedia
Test sladkorne bolezni.

Na okrogli mizi, ki je bila pripravljena v sodelovanju z Zvezo društev diabetikov Slovenije, so sodelujoči spregovorili o zgodovini zdravljenja sladkorne bolezni - letos mineva 100 let od odkritja inzulina - ter pohvalili hiter razvoj na področju medicine v zadnjih letih, ki je omogočil boljšo obravnavo in posledično življenje ljudi, ki živijo s to kronično boleznijo.

Osebe s sladkorno boleznijo so tudi pozvali, naj se cepijo. "Ne gre za vprašanje poseganja v telo, gre za vprašanje sočutja in tovarištva," je dejal predstojnik kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana Tadej Battelino. Poudaril je, da cepljenje predlaga vsem, saj lahko le skupaj pripomoremo k varnejši družbi za vse.

Pravočasna diagnoza in zdravljenje sladkorne bolezni pomembno zmanjšata tveganje za dolgoročne zaplete, kot so srčni infarkt, odpoved ledvic, slepota in izguba udov. Poudarili so pomembno vlogo, ki bi jo lahko v učinkovitem boju s sladkorno boleznijo odigral nacionalni register, v katerem bi spremljali potek bolezni bolnikov in se tako bolj učinkovito prilagodili zdravljenju vsakega posameznika.

Battelino je opozoril na neverjeten razcvet znanosti, ki se je zgodil na področju zdravljenja sladkorne bolezni tipa 2 v zadnjih letih. Nova zdravila pomagajo olajšati življenje osebam, ki s to boleznijo živijo. Dodal je, da je ključno, da na novo odobrena zdravila za zdravljenje bolnikov s sladkorno boleznijo uvajamo zelo zgodaj, saj najbolj učinkovito delujejo zgodaj. Izpostavil pa je tudi, da je diabetes veliko dražji, če se ukvarjamo z zdravljenjem, kot pa da se ukvarjamo s primarno in sekundarno preventivo.

Osebe, ki imajo sladkorno bolezen, a se tega ne zavedajo in zato ne prejemajo ustreznega zdravljenja, zaradi sladkorne bolezni utrpijo najhujše posledice. Odkrivanje sladkorne bolezni je zato ključno, je opozorila predstavnica NIJZ Jelka Zaletel. V Sloveniji živi med 59.000 in 127.000 oseb, ki so diabetiki, a tega ne vedo.

Zgodnje odkrivanje sladkorne bolezni je ključno za kasnejše uspešno zdravljenje. Na okrogli mizi so tudi opozorili na pomanjkanje diabetologov v državi.