Pravimo mu lepotni mineral, a je njegova vloga precej pomembnejša

Ta mineral je ključen za zdravje srca, kosti in zob

Tea Dečman
7. 11. 2021, 16.32
Deli članek:

Če imate težave s krhkimi kostmi in hrustancem, šibkimi tetivami, srbečo kožo in kožnimi nečistočami ter težave z zobmi in dlesnimi, je zelo mogoče, da vam primanjkuje silicija.

Dreamstime
Silicij najdemo v soji, žitu, rjavem rižu, ječmenu in grozdju.
Glede na blagodejni učinek silicija na številna tkiva v telesu, ima ta mineral pomembno vlogo kot podpora pri boleznih, kot so osteoporoza, ateroskleroza, diabetes in bolezni srca.

Silicij je tretji najbolj zastopan element v sledeh v našem organizmu. Ime »lepotni mineral« se ga je prijelo, ker poskrbi za prožnost kože (gladi gube) in drugih tkiv, skrbi pa tudi za lepši videz las in za zdravje nohtov. Vloga silicija v telesu je vsekakor mnogo večja od samo lepotne. Po 40. letu začne količina silicija v telesu upadati, kar vodi do zmanjšanja vitalnosti. Upad silicija je mogoče opaziti tudi pri ženskah po porodu, saj ga zarodek kar nekaj porabi za izgradnjo svojih organov in tkiv.

Ni dovolj le kalcij

Že skoraj od rojstva poslušamo, da je kalcij pomemben za kosti – to sicer drži, vendar kalcij sam po sebi ne zadostuje za izgradnjo močnih kosti. Pri njegovi resorpciji pomaga prav silicij, zato je za zdravje kosti zelo pomembno, kolikšna je telesna zaloga silicija. Kožo, lase, nohte in krvne žile silicij obnavlja posredno – prek povečane sinteze elastina in kolagena. Ni čudno, da se torej pomanjkanje silicija izkazuje predvsem v krhkih laseh in nohtih brez sijaja, krhkih kosteh in hrustancu ter ohlapnem vezivnem tkivu, šibkih tetivah. Težave, ki kažejo na pomanjkanje silicija, so lahko tudi srbeča koža in težave z zobmi ter dlesnimi – v splošnem je torej znižana raven silicija v telesu neposredno povezana s hitrostjo staranja.

Kako obnoviti zaloge silicija

Zaloge silicija so majhne in jih moramo redno obnavljati. V hrani je silicij v soji, grahu, žitu, repi, rjavem rižu, ječmenu in grozdju, v mesu pa ga praktično ni. Večje količine tega elementa so prisotne v zdravilni rastlini – njivski preslici – in v kremenastih algah – diatomejah. Izberemo lahko tudi prehransko dopolnilo s silicijem. Sposobnost resorpcije silicija iz hrane in njegovega skladiščenja v celicah se z leti sicer čedalje manjša. Mlajši ljudje imajo za 34 odstotkov več silicija kot ljudje v poznem življenjskem obdobju, ugotavljajo znanstveniki.