Ateroskleroza

Z avokadom, lubenico in polnozrnatimi izdelki manjše možnosti za srčne bolezni

T.D.
28. 8. 2021, 18.20
Deli članek:

Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok smrti v razvitem svetu. Vzrok za te bolezni je ateroskleroza oziroma zamašitev arterij.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Če spremenite prehrano, lahko izboljšate splošno zdravje in preprečite poškodbe žil. Na srečo so tu okusna in srcu prijazna živila, ki ponujajo neskončno možnosti za nove recepte in ustvarjalnost.

Šparglji

Šparglji so eno najboljših živil za čiščenje arterij. Polni vlaknin in mineralov pomagajo zniževati krvni tlak in preprečujejo nastanek krvnih strdkov. Vsebujejo tudi močne pigmente, imenovane antocianine, ki zelenjavi dajejo živahno barvo in imajo antioksidativne učinke v telesu. Pokazalo se je, da povečanje vnosa antocianina znižuje krvni tlak in tveganje za srčne napade in nastanek bolezni srca.

Avokado

Avokado vam lahko pomaga znižati raven holesterola v telesu. Govorimo seveda o slabem holesterolu, ne dobrem – avokado namreč vsebuje snovi, ki bodo hitro in učinkovito opravile s slabim holesterolom in posledično zmanjšale tudi možnost nastanka srčnih bolezni. Vsebuje tudi vitamin E, ki preprečuje oksidacijo holesterola, in kalij, za katerega je znano, da znižuje krvni tlak.

Brokoli

Brokoli vsebuje vitamin C, ki je močan antioksidant. Naše telo ga potrebuje za dobro delovanje imunskega in živčnega sistema. Raziskave so namreč pokazale, da dolgotrajni stres privede do oženja arterij in preveč holesterola, to pa povečuje verjetnost srčne kapi.

Oreščki

Namesto da posežete po sladkih in slanih prigrizkih, poskusite z bolj zdravo alternativo – z oreščki. Mandlji so najboljša izbira, saj imajo veliko nenasičenih maščob, vitamina E, vlaknin in beljakovin, magnezij v njih pa preprečuje nastanek strdkov in znižuje krvni tlak. Še en dober vir maščobnih kislin omega 3 so orehi, ki bodo zmanjšali slab holesterol in dvignili raven dobrega holesterola, kar posledično zmanjšuje tveganje za kopičenje oblog v arterijah. Vsak dan torej pojejte pest oreščkov!

Lubenica

Ta poletni sadež je odličen naravni vir aminokisline L-citrulin, ki povečuje proizvodnjo dušikovega oksida v telesu, dušikov oksid pa poskrbi za sproščanje žil. Lubenica pomaga tudi pri spreminjanju lipidov v krvi in zmanjšuje kopičenje maščob v trebuhu. Manj maščob v predelu trebuha pa zmanjšuje tveganje za pojav srčne bolezni.

Kurkuma

Glavna sestavina kurkume je kurkumin, ki učinkuje protivnetno, zato ta začimba preprečuje nastanek vnetja v arterijah, obstrukcijo ali kopičenje maščob. Če še nikoli niste kuhali s kurkumo, je zdaj pravi čas. Lahko jo dodamo skoraj vsaki jedi – zelenjavi, mesu in ribam. Lahko jo mešamo z drugimi začimbami ali jo uporabimo zgolj za obarvanje jedi in peciva v rumeno barvo, na primer vegansko majonezo. Kurkumo lahko uživamo tudi v čaju z medom.

Ribe

Skuša, losos, sardine, sled in tuna so bogate z zdravimi maščobami. Maščobne kisline omega 3 pomagajo zvišati raven dobrega holesterola, hkrati pa znižujejo raven trigliceridov, zmanjšujejo vnetje krvnih žil in tvorbo krvnih strdkov v arterijah. Znanstveniki ugotavljajo, da ljudje, ki dvakrat ali večkrat na teden jedo ribe, redkeje zbolijo za boleznimi srca in ožilja.

Polnozrnati izdelki

Polnozrnati izdelki vsebujejo topne vlaknine, ki se vežejo na presežek LDL-holesterola v prebavnem traktu in ga odstranijo iz telesa. Kdor vsak dan zaužije eno porcijo polnozrnatih izdelkov, kot so rjavi riž, kvinoja, ječmen, ovseni kosmiči, polnozrnati kruh, polnozrnate testenine, za devet odstotkov zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca.