stranski produkt nafte in premoga

Večina čajnih svečk narejenih iz parafina, ta je škodljiv za zdravje

Z.F.
18. 12. 2020, 21.25
Posodobljeno: 18. 12. 2020, 21.41
Deli članek:

Čeprav čajne svečke pričarajo čarobno vzdušje, je pri uporabi treba biti previden, saj se močno segrejejo, lahko pa predstavljajo tudi požarno tveganje. Prav tako so pogosto narejene iz škodljivega parafina.

Dreamstime
Čajne svečke so precejšnji onesnaževalec okolja.

Čajne svečke so priljubljene skozi vse leto, a še prav posebno v zimskih večerih. Po podatkih, ki jih navaja Zveza potrošnikov Slovenije, jih na Švedskem vsako leto prodajo kar 300 milijonov, podatkov za Slovenijo niso našli. A v zimskih mesecih tudi v naših trgovinah opazimo večjo ponudbo te priljubljene dekoracije.

Čeprav so vse čajne svečke videti podobno, sestavljene so iz aluminijaste skodelice, gorilne nitke (stenja) in »voska«, se po sestavi gorilne mase razlikujejo. Lahko so iz naravnega (na primer čebeljega) voska, stearina, parafina ali mešanice stearina, parafina in voska. Parafin pridobivajo iz nafte ali premoga, stearin pa pogosto pridobivajo iz maščob živalskega izvora, lahko tudi iz rastlinskih olj, na primer palminega ali sojinega olja. Številnim svečam pogosto dodajajo še dišave in barvila.

Parafinske sveče so škodljive

Zgolj ena čajna svečka nam najverjetneje ne bo resno škodovala, a strokovnjaki priporočajo, da se izogibamo njihovi vsakdanji uporabi, predvsem v majhnih prostorih, kopalnicah in drugih slabo prezračenih prostorih. Raziskovalci so testirali snov, ki jo pri izgorevanju sveč vdihavamo. Rezultati so pokazali, da so sveče, ki so narejene iz parafinskega voska, ki so tudi najpogostejše, izpustile potencialno zdravju škodljive snovi, kot sta toluen in benzen. Nekatere druge sveče »onesnaževalke« so povezali tudi z nastankom raka, pri drugih pa je možnost, da bi sprožile napade astme ali težave s kožo.

Dreamstime
Eterična olja, parafin in drugi plini, ki se pomešajo med gorenjem, lahko povzročajo glavobole in slabo počutje.

Neškodljive so iz čebeljega voska in soje

Na embalaži je pogosto prikrit podatek, za katero polnilo oziroma »vosek« gre. A v veliki večini čajnih sveč, če ni drugače navedeno, tudi pri dišečih svečah, gre za uporabo parafinskega voska. Sveče, ki so narejene iz čebeljega voska ali soje, so praviloma dražje, testi pa so pokazali, da so zdravju neškodljive. Če imate torej možnost izbire, posezite po svečah, narejenih iz čebeljega voska ali iz soje.

Tudi s čajnimi svečkami tvegate možnost nastanka požara

Na Zvezi potrošnikov Slovenije svarijo tudi glede požarne varnosti. V okviru testa so izmerili temperaturo ohišja in ugotovili, da se je najbolj segrelo dno, kar na 63 stopinj Celzija. Previdnost zato ni odveč zgolj zaradi možnih opeklin, pač pa tudi zaradi preprečevanja požara. Če namreč svečke postavite preblizu skupaj, lahko plamen preskoči in nastane požar. Ko zapustite prostor, v katerem gorijo sveče, jih vedno ugasnite. Vsekakor med uporabo upoštevajte navodila, ki so natisnjena na ovojih. Priporočljivo je, da ovoja po odprtju ne zavržete, saj bodo le tako navodila vedno na voljo in vas bodo opominjala na ustrezno uporabo.