izziv

Kam naj se v času epidemije obrnejo bolniki z multiplo sklerozo?

B.K.
17. 12. 2020, 15.22
Deli članek:

Kam se lahko bolniki v tem trenutku obrnejo, kdo jim je na voljo za vprašanja in nasvete ter kje potekajo druženja in posvetovanja?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Epidemija močno vpliva na življenja bolnikov z multiplo sklerozo, katerih zdravljenje se je moralo prilagoditi novim razmeram. V Sloveniji živi med 3.000 in 3.500 bolnikov s to boleznijo. Ti so bili v prvem valu izbruha novega koronavirusa prestrašeni, saj niso vedeli kakšne posledice bo virus prinesel zanje, so na današnji novinarski konferenci o izzivih multiple skleroze in koronavirusa povedali govorci.

"Zdaj, ko virus že malo poznamo, vemo tudi, da bolniki z multiplo sklerozo nimajo povečanega tveganja za okužbo, kar bolnike pomirja. Vedo tudi, da se lahko kadarkoli obrnejo na SOS telefon ali e-mail," je dejala strokovna vodja zdravstvene nege na oddelku za nevrološke bolezni v UKC Maribor Melita Kokol. "Tukaj smo. Strokovno osebje, zdravniki, sestre in društva. Na voljo. Le na prilagojenih kanalih," je poudarila zdravnica.

"V letu, ko je bil fizičen stik skoraj onemogočen, smo se začeli povezovati preko video konferenc, kjer smo ugotovili kako se pogrešamo in kako želimo drug z drugim deliti kakšno zgodbo, še bolj smo se začeli povezovati z zdravniki, medicinskimi sestrami in terapevti, bolnikom želimo zagotoviti, da so jim dostopne vse informacije, ki jih potrebujejo," pa je dodala predsednica društva Spoznajmo multiplo sklerozo Renata Žohar.

S tem namenom je bilo ravno v času, ko je najtežje biti pozitiven, vzpostavljeno tudi spletno mesto https://mojezgodbe-nasezgodbe.si/, kjer lahko bolniki z multiplo sklerozo delijo in prebirajo pozitivne zgodbe.