V Sloveniji so pri tem najbolj aktivni v združenju Europa Donna. K samopregledovanju dojk in preventivnim zdravniškim pregledom pa glasno pozivajo tudi vse zvezdnice, ki so zbolele za to vrsto raka.

zala_3

Jana Koteska

Manekenki in modni oblikovalki Jani Koteska so raka dojke diagnosticirali decembra 2009, ko je imela komaj 26 let. Po kemoterapiji so ji na njeno izrecno željo amputirali obe dojki, pri plastičnem kirurgu pa si je dala narediti novi.

Lucija Mlinarič

Lucija Mlinarič
Media24
Letos so se pri fundaciji Vrabček upanja odločili, da bodo pomagali svoji ambasadorki Luciji Mlinarič.

Tudi naša najuspešnejša kotalkarica, vrhunska športnica in trenerka se je morala s hudo diagnozo soočiti že zelo zgodaj – pri 25 letih. Takrat je raka dojk in bezgavk premagala, se vrnila v šport in na evropskem prvenstvu v umetnostnem kotalkanju osvojila dve zlati medalji. Na žalost se ji je bolezen pred tremi leti vrnila, tokrat v hujši obliki. Metastatski rak dojke se je namreč razširil na možgane, pljuča, jetra in kosti. Lucija je zaradi posledic bolezni žal umrla oktobra lani. 

Simona Škrobar

Jure Košir in Simona Škrobar
Mediaspeed
Jure Košir in Simona Škrobar

Rak dojk je pred leti prizadel tudi partnerico nekdanjega smučarskega asa Jureta Koširja Simono Škrobar, tudi ona pa ga je na srečo uspešno premagala.

Christina Applegate

Christina Applegate
Profimedia
Christina Applegate

Ameriški igralki Christini Applegate so raka dojke diagnosticirali leta 2008, ko je bila stara 36 let. Na srečo v zelo zgodnji fazi, tako da se ni razširil na druge dela telesa. Potem ko so pri njej ugotovili prisotnost gena BRCA, ki povečuje tveganje za raka dojk, se je odločila za dvojno mastektomijo in si dala narediti novi dojki.

Sheryl Crow

Sheryl Crow
Profimedia
Sheryl Crow

Grammyjevki Sheryl Crow so raka dojk ugotovili leta 2006, ko je imela 44 let. Odstranili so ga z operacijo in obsevanji. 

Kylie Minogue

Kylie Minogue
Reuters
Kylie Minogue

Avstralski pevki Kylie Minogue so raka dojke v zgodnji fazi odkrili leta 2005, ko je bila stara 39 let. Štiri dni zatem so jo operirali, nato pa je začela prejemati še kemoterapijo. 

Julia Louis-Dreyfus

Julia Louis-Dreyfus
Reuters
Julia Louis-Dreyfus

Ameriški igralki Julii Louis-Dreyfus so raka dojk odkrili septembra 2017i, pri 56 letih, le nekaj dni zatem, ko je dobila že šestega zaporednega emmyja. Svojo diagnozo je razkrila na twitterju. »Ena od osmih žensk ima raka dojk. Danes sem jaz tista ena,« je zapisala. Igralka se je zdravila s kemoterapijo, nato pa so jo še operirali. 

Olivia Newton-John

Olivia Newton-John
Reuters
Olivia Newton-John

Avstralska igralka in glasbenica Olivia Newton-John bitko z rakom bojuje že tri desetletja. Prvič se je s to hudo boleznijo srečala leta 1992, ko so ji diagnosticirali raka dojk. Leta 2013 se ji je tumor na dojkah vrnil in se razširil na ramena, zato je morala preložiti turnejo po ZDA in Kanadi, leta 2017 pa so ji raka našli na spodnjem delu hrbtenjače. Pravzaprav gre za četrti stadij raka dojk, ki je metastaziral na hrbtenjači. Zvezdnica je prepričana, da ga bo premagala.