Hrana za zdravo srce

S sončnimi melonami nad jesenske tegobe

Z.F.
27. 9. 2020, 13.34
Deli članek:

Čeprav pišemo o značilnem poletnem sadežu, ki je k nam še ne dolgo nazaj prihajal iz Sredozemlja ali pa iz tropskih krajev, ga zdaj že pogosto pridelujemo na domačih vrtovih. Kako dobro poznate melone?

Profimedia
Ne pozabite na sladko melono, ki je zakladnica vitaminov, mineralov in folne kisline ter hitro odžeja.

Melone spadajo med sončne sadeže in ne marajo nizkih temperatur, a vse toplejše podnebje, tudi v notranjosti države, omogoča, da te sadeže z nekaj skrbnosti in zavarovanosti vzgojimo kar sami. Nekateri plodovi so dozoreli prav te dni, seveda pa je to odvisno tudi od sajenja in sončnih dni ter temperatur, kjer je kultura rasla; prve plodove smo namreč lahko uživali že v sredini avgusta. Naj poudarimo, da je melona zelo osvežilen sadež, vsebuje malo kalorij in je idealna za malico. Odlično se prileže tudi k prigrizkom in se velikokrat znajde v kombinaciji s suhimi mesninami in sirom. A naj povemo, da velja tudi za zelo zdrav sadež.

Odličen diuretik in odvajalo

Melona je odličen sadež za ljudi, ki imajo težave s kopičenjem tekočine v telesu, ki vodi v zatekanje in se kaže predvsem na okončinah. Melona spada med naravne diuretike in pozitivno vpliva na sečila. Posebej ugoden vpliv ji pripisujejo v kombinaciji z zeleno. V primeru teh težav si vsako jutro pripravite svež napitek, pripravljen iz dveh rezin melone in stebla zelene; sestavine stresite v mešalnik, dodajte malce vode, zmeljite in popijte še na tešče. Zaradi velike vsebnosti vlaknin je melona tudi odlično naravno odvajalo, prav tako kot slive.

Pomoč pri zgagi

Melona ima na organizem bazičen vpliv; če ste torej eden izmed tistih, ki jih pogosto muči zgaga, je melona odlična rešitev. Dovolj bo, če boste pojedli nekaj rezin.

Vir antioksidantov

V meloni je veliko karotenoidov, ki so uspešni zaviralci rakavih obolenj; ščitijo pred pljučnim, kožnim, materničnim, želodčnim in še katerim rakom. Sadež vsebuje tudi snovi, ki učinkovito preprečujejo nastanek krvnih strdkov v žilah, kar pomeni manjšo možnost možganske in srčne kapi.

Pomoč pri nakupu

Če niste prepričani o kakovosti sadeža, se zanesite na svoj nos. Naj vam ne bo nerodno povohati melone, tako se boste prepričali o dobrem nakupu. Neolupljena melona ima na mestu, kjer je bil pecelj, prijeten sladkast vonj. Če vonja nima, je premalo zrela, če je vonj premočan, lupina pa mestoma že mehka in rjava, je zrela preveč.