VELIKO SADJA, MALO MAŠČOB

Hujšajmo s slastno azijsko kuhinjo!

T.D.
26. 9. 2020, 13.53
Posodobljeno: 26. 9. 2020, 13.54
Deli članek:

Prehrana azijskih narodov postaja tudi pri nas vse bolj priljubljena. Znanstvene raziskave pa so pokazale, da so tamkajšnji prebivalci vsaj za petino vitkejši od nas.

Dreamstime
Vse jedi, ki jih ta dieta priporoča, je enostavno pripraviti. Število predelanih živil je minimalno, orientalske sestavine pa so barvite in vabljive.

Vsem različicam azijske kuhinje je skupno uživanje hrane z veliko vlakninami, vitamini in antioksidanti, ki jih najdemo v sadju, stročnicah, denimo v soji, in zelenjavi, ter uživanje majhnih količin mesa, jajc in nasičenih maščob. Ribe, čaj in vino lahko uživate v zmernih količinah.

Modrosti azijskega jedilnika

Jedi oranžne barve so dobre za želodec, zelene za jetra, bele za ledvice, rdeče za krvni obtok in srce. Žita prinašajo dobro voljo, vendar jih ne kuhajte »al dente«, saj so takšna težko prebavljiva, obenem pa v črevesju posrkajo vso vodo, da se lahko prebavijo. Skuhajte žita večer prej v veliki količini vode, ki jo čez noč pustite v posodi, da žita nabreknejo. Ker se moka ne prebavi v črevesju, temveč v ustih, bi vsak košček kruha morali 200-krat prežvečiti, da bi ga telo lažje prebavilo.

Mešanje različnih živil

V enem obroku ni dobro mešati različnih žit, sadja ali oreščkov. Če niso skladni med seboj, naredite pravo prebavno zmedo. Za zajtrk, če imate radi kosmiče, jejte le eno vrsto žita, eno vrsto sadja in eno vrsto oreščkov, ki jih prelijete z jogurtom, mlekom ali kompotom. Če sestavite obrok iz več jedi, morajo biti manj začinjene in soljene, zanje uporabite manj olja, da jih boste lažje prebavili. Po obilnejšem obroku je najbolje piti janežev čaj s komarčkom.

Ni vse za vsakega

Tako preizkusite, ali vašemu telesu prija uživanje določene zelenjave ali sadja. Kozarec napolnite s polovico sveže iztisnjenega soka in polovico vroče vode ter popijte. Če se po napitku dobro počutite, je dober za vas, drugače ne. V sokove pred zaužitjem vedno nalijte nekaj vroče vode.

Najboljša živila

Proso niža raven inzulina, vendar ga morate dobro prekuhati, nato pa v njem pustiti še malo vode, da nabrekne. Tofu je živilo, zelo bogato s kalcijem in beljakovinami. Kombinirate ga lahko s čimerkoli, saj je nevtralnega okusa, dovolj pa je, če ga jeste enkrat na teden. Riž je nevtralen in umiri črevesje. Kuhan riž basmati imate lahko v hladilniku tudi pet dni, tako ga lahko na hitro uporabite pri različnih jedeh in v različnih kombinacijah. Čičerka je čudovita hrana za želodec. Kvinoja ima ogromno mineralov in je podobna materinemu mleku. Oves lahko v večjih količinah povzroči izsušenost, rdečico na obrazu. Jajca so zjutraj dober obrok, po 15. uri ne več. Ne uživajte jih, kadar je zelo mrzlo ali zelo vroče.