Preprečimo srčno-žilne zaplete

Vse resnice o holesterolu

T.D.
20. 9. 2020, 13.47
Deli članek:

Čeprav se zdi, da o holesterolu vemo že vse, kroži o njem kar nekaj napačnih informacij. Da bomo seznanjeni s to nadlogo, preglejmo nekaj dejstev.

Profimedia
Če je holesterola preveč, nam grozijo obloge na žilah.

Nekaj holesterola nujno potrebujemo, saj služi telesu kakor olje motorju. Če pa je njegova raven previsoka, se hitro znajdemo v nevarnosti – grozijo nam obloge na žilah in drugi srčno-žilni zapleti.

Debelost in holesterol

Ali je debelost znak, da imam tudi holesterola preveč? Ne nujno, čeprav v glavnem kar velja, da več ko imamo kilogramov, višje so vrednosti holesterola. Je pa denimo znano, da je veliko oseb, pri katerih je holesterol dedno močno povišan, celo suhljatih ali pa je njihova teža povsem normalna. Ugotovili so, da imajo visoke vrednosti holesterola predvsem posamezniki, ki se jim maščoba nabira na trebuhu, saj se maščobne celice okoli trebušnih organov zlahka premikajo, vse do jeter, tam pa se tvorijo lipoproteini, ki se pretvarjajo v holesterol LDL. Trebušna debelost je bližnjica do preveč holesterola in jo je treba vzeti zelo resno tudi zaradi povečane ogroženosti s sladkorno boleznijo in visokim krvnim tlakom.

Olivno olje le v zmernih količinah

Ali uživanje olivnega olja resnično ščiti pred holesterolom? Olivno olje je med najkakovostnejšimi maščobami in nekoliko znižuje slabi holesterol. Resnici na ljubo pa je treba zapisati, da telesu ne dalje nobene posebne zaščite pred skupnim holesterolom, in če ga zaužijemo preveč, se kajpak zredimo. Dietologi priporočajo čajno žličko olivnega olja dnevno ob kuhanju in peki, dve žlički pa za zabelo solate. Nič več kot to.

So moški in ženske enako ogroženi?

Zaradi varovalnega spolnega hormona estrogena ženske do menopavze srčni infarkt in visoki holesterol ogrožata precej manj kot moške. Ko se po menopavzi raven hormona naglo zniža, pa je ogroženost povsem izenačena ali celo večja, kajti vse več je predstavnic nežnejšega spola, ki kadijo in še kako drugače nezdravo živijo.

Statini in holesterol

Že dalj časa jemljem statine, ali mi to lahko škoduje? Statini zavirajo izločanje holesterola v jetrih. Če pazite še na prehrano, boste z njimi holesterol zelo hitro znižali. Drži, da je bilo pred desetletjem zaradi statinov v Ameriki kar nekaj smrtnih žrtev, so pa zato današnja zdravila izjemno varna in preverjena in v vsakem primeru glede na stranske učinke prinašajo veliko več koristi kot morebitne škode za organizem. Če jemljete statine, morate biti pozorni edino na bolečine v mišicah, o čemer obvestite svojega zdravnika.