Vnetje kože

Izogibajmo se vročim napitkom ter savni

T.D.
26. 9. 2020, 11.02
Deli članek:

Rozaceja je zelo razširjena kožna bolezen (za njo trpi 400 milijonov ljudi po svetu) in je ne gre zamenjati za akne. Njen najpogostejši simptom je obrazna rdečica.

Dreamstime
Najpogostejši sprožitelj rozaceje je sonce. Preden se odpravite na prosto, si zaščitite kožo s sončno kremo s faktorjem najmanj SPF 15, pred vetrom pa se zaščitite s klobukom ali šalom.

Kronično vnetje kože običajno muči 40-letne ženske svetle polti in z genetsko nagnjenostjo k tej bolezni. Poleg obrazne rdečice se rozaceja lahko kaže tudi po gorečem občutku na koži in zelo vidnih žilah, papulah ali pustulah na koži, zadebeljeni koži na licih, nosu, bradi ali čelu, razdraženih očeh ali oteklih vekah, njeno stanje pa dostikrat poslabšajo sonce, kozmetika, športno udejstvovanje … Na srečo si življenje z rozacejo lahko olajšate tudi sami, na primer z izogibanjem nekaterim živilom in pijačam, varčno uporabo kozmetike in izogibanjem sončnim žarkom.

TEMPERATURA IN VREME

Sedeti ob kaminu ali uživati v vroči kopeli se sliši privlačno. A pozor! Čezmerna toplota sproži prekrvitev in vodi k pordelosti. Izogibajte se savni, vročim kopelim in drugim virom toplote, kot tudi drugim ekstremnim vremenskim pojavom.

PREHRANA

Nekatera živila ali začimbe lahko sprožijo pordečitev kože ali jo poslabšajo. Izogibajte se ostro začinjenim jedem, obilnim toplim obrokom, mlečnim izdelkom, citrusom in živilom z visokim deležem histamina (sir, jajčevci, špinača, kis, sojina omaka). Alkoholu in vročim napitkom raje recite ne, saj širijo krvni obtok in s tem poslabšajo stanje kože.

NEGOVALNI IZDELKI

K rozaceji nagnjena koža je na splošno občutljivejša, zato nanjo le varčno nanašajte izdelke s parfumi in alkoholom. Izogibajte se tudi ličilom, ki se težko odstranijo, in izdelkom zoper akne, saj so preveč agresivni. Kožo si čistite z nežnim mlekom in jo osušite s tapkanjem z mehko brisačko.

GIBANJE IN ŠPORT

Gibanje ima mnogo prednosti, a ne za bolnike z rozacejo. Pri njih lahko preveč intenzivni športi in napori poslabšajo stanje kože. Če tečete, storite to zgodaj zjutraj ali zvečer, ko še ni tako vroče. Poskrbite za dovolj tekočine.

ZDRAVJE

Menopavza, kronično kašljanje ali visok krvni tlak so znani sprožilci rozaceje. O njih se pogovorite z osebnim zdravnikom, ki vam bo pomagal omiliti težave.