PREPOZNAJTE MOČ

Orehovo listje, bogastvo čreslovin in drugih pomembnih snovi

Z.F.
19. 9. 2020, 19.03
Deli članek:

Ob koncu poletja oziroma ob začetku jeseni nas bogato preseneti tudi oreh. Tokrat nas je zanimala uporaba njegovih listov, ki imajo v ljudski medicini zelo pomembno vlogo. Prepoznajte, uporabite in izkoristite jih.

Dreamstime
Orehovo listje ima številne učinkovine, ki delujejo tako zunanje kot notranje.

Orehove liste prepoznamo po značilnem vonju, ki se hitro razvije, če liste le malo pomečkamo. Vsebujejo številne čreslovine in druge koristne snovi. V ljudski medicini se pripravki iz njih uporabljajo predvsem za lajšanje številnih težav s kožo, kot so mozolji, izpuščaji in razjede. Zdravilne lastnosti imajo tudi plodovi ter orehovo olje, a o tem drugič. Starejši so natiranje kože z orehovim listjem priporočali ob poletnih večerih, saj naj bi tako učinkovito odgnali komarje in druge insekte. Tokrat pa vam razkrivamo še nekaj drugih uporabnih trikov.

Za čisto črevesje in kožo

Pri nakupu pripravkov iz orehovih listov preverite, ali vsebujejo vsaj dva odstotka flavonoida hiperozida. 

Zaradi čreslovin, flavonoidov, askorbinske kisline in eteričnih olj so orehovi listi primerni za zmanjševanje občutljivosti sluznice, blaženje vnetnih procesov in celjenje ran. Nekatere sorte bi naj imele celo protibakterijski učinek. Liste je sicer najbolje pobirati v poletnih mesecih, julija in avgusta. Pobiramo predvsem zelene in zdrave liste, posmukamo jih s stebla in hitro posušimo na senčnem mestu, pri temperaturi, ki ni višja od 40 stopinj Celzija, da ne počrnijo. Nato jih hranimo v zaprtih steklenih posodah ali škatlah, ki ne prepuščajo zraka. Suhi listi imajo močan, izjemno aromatičen in oster vonj, medtem ko je okus grenak in trpek. Iz posušenih in zdrobljenih listov lahko nato pripravljamo čaje, tinkture in tekoče izvlečke.

Težave s kožo

Pripravki iz listov so dobra rešitev pri težavah z nečisto kožo, kot so mozolji, izpuščaji ali celo razjede. V te namene se priporočajo pripravki, kot so naravne kreme, geli in mila, ki vsebujejo do tri odstotke tinkture ali tekočega izvlečka. Zdravilci priporočajo tudi razredčeno tinkturo, a previdno, saj lahko povzroči neželene reakcije.

Zaustavitev driske

Posušene liste lahko uporabimo tudi notranje, in sicer v obliki poparkov, ali pa uživamo tinkturo, razredčeno v vodi, a ne več kot 15 kapljic od dva do trikrat na dan. To denimo pomaga ustaviti prebavne motnje, predvsem drisko in razne črevesne okužbe. Tinktura naj bi tudi dokazano izboljšala imunsko odpornost in krvni obtok.

Očistimo rane

Poparki iz orehovega listja so primerni za izpiranje gnojnih ran in ran, ki se počasi celijo. Priporoča se prav tako polaganje zmečkanih svežih listov na rano, pri močnem potenju rok in nog pa si lahko iz orehovega listja pripravite kopeli.