Od trihotilomanije do krožne plešavosti

Lasje izpadajo zaradi stresa

T.D.
26. 9. 2020, 16.55
Posodobljeno: 26. 9. 2020, 16.56
Deli članek:

Ste vedeli, da lahko izpostavljenost stresnim situacijam vodi v izpadanje las? K stresni plešavosti so nagnjene zlasti ženske.

Revija Zarja
Zagotovo ste že opazili, da je jeseni izpadanje las izrazitejše.

Sliši se veliko, a četudi vam izpade sto las na dan, to še ni vzrok za preplah. Zaskrbljenost pa je lahko upravičena, če število izpadlih las preseže naravno mejo in če govorimo o čezmernem izpadanju las. Med najpogostejše vzroke za neprijeten pojav spadajo hormonsko neravnovesje, drastične diete, različna bolezenska stanja, reakcija na nekatera zdravila, pa tudi pomanjkanje cinka in železa v organizmu.

Ste pod stresom?

Do izrazitega izpadanja las lahko pripelje tudi stres. Krizo v poslovnem ali zasebnem življenju čutimo kot hud pritisk, ki se kaže tudi na našem zdravju. Eden izmed znakov, da je vaše psihično zdravje oslabljeno, je prav izpadanje las. A četudi zaradi hudega šoka izpade večina las, je dobra novica, da gre pri stresni plešavosti za začasno izgubo las. Ko se v organizmu znova vzpostavi ravnotežje, se namreč ustavi tudi izpadanje las. Ob tem velja omeniti, da ni nujno, da se to zgodi takoj po izboljšanju psihičnega stanja, posledice hujšega stresa se lahko izražajo še mesec ali dva po izpostavljenosti psihičnim pritiskom.

Telogensko izpadanje, trihotilomanija in krožna plešavost

Pri telogenskem izpadanju čezmerni stres številne lasne mešičke prisili v fazo mirovanja. V nekaj mesecih začnejo ti prizadeti lasje čezmerno izpadati ob česanju in umivanju. Trihotilomanija je neustavljiva nuja, da iz lasišča, obrvi ali drugih predelov posameznik zavestno ali nezavedno potegne dlake. Vlečenje las je lahko način soočanja z negativnimi ali neprijetnimi občutki, ki jih povzročijo stres, napetost, osamljenost, dolgčas ali frustracija. Krožna plešavost (alopecia areata) pa je bolezen, ki povzroča izpadanje las v krogih na različnih mestih lasišča. Prizadene enega od stotih ljudi, predvsem najstnike in mlajše odrasle. Vzrok zanjo je lahko tudi stres, pri bolezni pa imunski sistem telesa napada lasne mešičke.

Pogosto jesensko izpadanje

Zagotovo ste že opazili, da je jeseni izpadanje las izrazitejše. V resnici strokovnjaki trdijo, da naj bi bile za izpadanje krive ekstremne vremenske spremembe, ki vplivajo na zdravje las, kar pomeni, da je ta pojav pogost tudi med prehodom iz zime v pomlad. Teorije samega izpadanja pa so seveda različne. Po eni strani naj bi do izrazitejšega izpadanja v nekaterih letnih časih prišlo zato, ker lasje v ekstremnejših razmerah, kot sta vročina in mraz, ščitijo lasišče, zato ne izpadajo; ko pa se začnejo blažje razmere, izpadejo tudi tisti, ki poleti in pozimi niso. Zato dobimo občutek, da jih izpade več. Po drugi strani pa naj bi bilo izpadanje v jeseni tudi posledica rasti las, ki rastejo v različnih fazah, prav faza izpadanja pa naj bi nastopila tam nekje oktobra.