HEKSENŠUS

Kaj storiti, ko se vname vratni živec?

T.D.
15. 8. 2020, 15.12
Deli članek:

Običajno nas zagrabi zjutraj. Presneti »heksenšus«! Radi bi vstali, a nam bolečina v vratu preprečuje vsak premik. Dobesedno se nam glava zaskoči na mestu in že najmanjši gib povzroča bolečino.

Dreamstime
Odslovimo bolečino ob vnetem vratnem živcu.

Na srečo lahko vnetje vratnega živca omilite in celo povsem odpravite že s pravo telovadbo, ki je usmerjena v glavo in ramenski obroč. Za začetek lezite na hrbet, glava naj počiva na vzglavniku. Počasi približajte brado prsnemu košu, kot bi želeli pokimati in reči »da«. Začutili boste mišice v vratu, takrat zadržite položaj za pet sekund in ga nato sprostite v izhodiščni položaj. Ponovite desetkrat.

Levo-desno

Počasi obračajte glavo enkrat na levo, drugič na desno stran. Glavo obrnite toliko, da bo brada vzporedno z rameni. Ponovite desetkrat na vsako stran.

Proti nedrčku

Sedite na rob stola, hrbtenica naj bo vzravnana. Ramena oziroma lopatice potisnite nazaj, kot bi se z njimi želeli dotakniti sponke za nedrček. V tem položaju zdržite vsaj deset sekund.

Na stran

Nežno nagibajte glavo na desno stran, dokler v vratu ne začutite napetosti. Potem nagnite glavo na levo stran. Izmenično naredite deset ponovitev na vsako stran.

Naprej–nazaj

Glavo spustite proti vratu, z očmi bodite uprti v tla, usta naj bodo odprta. Zdaj glavo nagnite nazaj, kolikor le lahko. Ko pridete do konca, zaprite usta. Počasi vrnite glavo v izhodiščni položaj.

Dreamstime
Zgornji del telesa spustite navzdol, kot bi se z dlanmi hoteli dotakniti tal.

Potisk

Položite si desno dlan na desno lice. Z roko poskušajte potisniti glavo stran, vendar z vratnimi mišicami istočasno preprečujte, da bi se glava premaknila. Ponovite petkrat na vsako stran.

Na vseh štirih

Spustite se na vse štiri. Kolena naj bodo natančno pod boki, na roke se opirajte pod rameni. Hrbet naj bo raven, ne usločen niti izbočen. Najprej z glavo potujte navzgor in navzdol, dokler se z brado skoraj ne dotaknete ključnice (vsaj desetkrat). Zatem naredite še vajo levo-desno, ki ste jo izvajali že v ležečem položaju.

Sprostitev na nogah

Z nogami stojte v širini bokov. Zgornji del telesa spustite navzdol, kot bi se z dlanmi hoteli dotakniti tal. Roke in glava naj vam bingljajo, kot da ne bi bile vaše. Tako se sproščajte vsaj eno minuto.