Potovalna driska se pojavi nenadno, med potovanjem ali kmalu po prihodu domov. Spremljajo jo krči, slabost in bruhanje, povišana telesna temperatura, glavobol in občutek šibkosti. Po navadi izzveni po treh do petih dneh, tudi brez zdravljenja. Samozdravljenje s pripravki iz lekarne pa naj traja le dva do tri dni, če se v tem času ne pozdravimo, je potreben posvet z zdravnikom.

Pazljivo v neznanih vodah

Pomembni prenašalci črevesnih okužb so insekti, predvsem na odprtih tržnicah. Številne bolezni pa se prenašajo tudi z okuženo vodo; poleg pitja je nevarno kopanje v rekah in jezerih, ki so lahko okuženi z različnimi povzročitelji nalezljivih bolezni, od virusov do bakterij, parazitov in glivic.

O hotelski postrežbi

Zavedati se je treba, da se tudi ob najboljši hotelski postrežbi ne moremo vedno izogniti okužbam. Napačno je prepričanje, da je hrana v boljših hotelih higiensko manj oporečna, zato vsepovsod upoštevajmo naslednja priporočila glede prehrane.

Varna živila na potovanju

Drisko pogosto spremljajo krči, na katere blagodejno vplivajo cvetovi prave kamilice, plod navadne kumine, plod sladkega janeža, listi poprove mete, plod sladkega komarčka.

Driske ne bodo priklicali olupljeno sadje (kot so banane, kokos, papaja) in zelenjava, vsa hrana, obdelana pri temperaturi nad 65 stopinj Celzija, postrežena še vroča, mleko v prahu, suhi, trdi siri, zelo sladka hrana, kot so sirupi in marmelada, suha hrana, kot so kruh, suho pecivo, krekerji, z neoporečno vodo temeljito oprana živila, ustekleničena pijača, predvsem gazirana, originalno pakiran sladoled. Živila, ki se zlahka okužijo, pa so sadje in zelenjava, ki nimata lupine (maline, jagode, zelena solata, paradižnik), surovo meso in ribe, mleko, sveži, mehki siri, sladice, omake, prelivi in nadevi, hrana, ki je dlje časa na sobni temperaturi, voda iz pipe, kocke ledu, sladoled na kepice in morski sadeži.

Zdravila za prvo pomoč

Vedno imejte pri roki peroralno rehidracijsko sol, ki je na voljo v lekarnah in vsebuje glukozo ter natrijeve in kalijeve soli. Zaužijemo jo ob hujših oblikah driske, ko je porušeno razmerje elektrolitov v telesu. Probiotiki, na voljo tudi v obliki kapsul in praškov, pomagajo vzpostaviti in vzdrževati ravnovesje ter pripomorejo k delovanju mikroorganizmov v črevesju. Takšne mlečnokislinske bakterije pridejo prav pri virusnih in bakterijskih okužbah prebavil, tudi pri rotavirusih ali potovalni driski. Pomagamo si lahko še s pripravki iz zdravilnih rastlin, ki vsebujejo čreslovine, spojine trpkega okusa, saj na sluznici prebavil tvorijo vezi z beljakovinami. Pri tem nastane zaščitni sloj, ki ublaži vnetje, zmanjša draženje sluznice in tudi zavre gibanje črevesa. Sem spadajo plodovi borovnice, korenika srčne moči, listi čajevca, zel gosjega petoprstnika, zel navadne plahtice ter listi robide. Odlično pa se obneseta tudi navadni slez in ingver.

Kamilica zoper krče

Drisko pogosto spremljajo krči, na katere pa blagodejno vplivajo cvetovi prave kamilice, plod navadne kumine, plod sladkega janeža, listi poprove mete, plod sladkega komarčka. Medicinsko oglje, prav tako na voljo v lekarnah, ima veliko sposobnost vezanja strupov in plinov, ki nastanejo pri zastrupitvi s hrano, pri čemer se poveča njihovo izločanje skozi prebavila.