MV Wakashio

FOTO: Pred Mauritiusom nasedla tovorna ladja se je prelomila na pol

L.K.
15. 8. 2020, 17.01
Deli članek:

Nafto jim je uspelo pravočasno izčrpati.

Profimedia
Izteklo je več kot 1100 ton nafte.

Dva dni po tistem, ko je reševalnim ekipam na Mauritiusu uspelo izčrpati vso nafto iz rezervoarjev tovorne ladje, ki je konec julija nasedla pred obalo te otoške države, fotografije kažejo, da se je plovilo prelomilo na pol. S tem so uspeli preprečiti nadaljnjo naravno katastrofo, saj bi sicer nafta iztekla v ocean.

Okoljska katastrofa

Ladja MV Wakashio je pred obalo Mauritiusa nasedla 25. julija, iz nje pa je začela iztekati nafta, ki je onesnažila koralne grebene, mangrove in odmaknjene lagune. Za državo to predstavlja okoljsko katastrofe brez primere. Iz ladje je po navedbah njenega japonskega upravljavca do začetka tedna izteklo več kot 1100 ton nafte, kar je povzročilo veliko škodo zaščitenim morskim in ribiškim območjem, ki predstavljajo hrbtenico gospodarstva Mauritiusa.

Premier Mauritiusa Pravinda Jugnauth je dodal, da so zmagali v bitki s časom. "Bila je bitka s časom in pozdravljam odlično delo, ki je preprečilo še en izliv," je dejal Jugnauth.

Odgovornosti ne bodo prevzeli

Vlada otoške države je bil deležna kritik, češ da ni naredila dovolj. Lastnik ladje, japonsko podjetje Nagashiki, je potreboval tri tedne, da se je prikazal na kraju dogajanja.

Vlada od lastnika zahteva kompenzacijo, odgovornosti ni pripravljena prevzeti, so poudarili.