PREVERITE SAMI

Prepoznajte opozorila, da se vaš sluh slabša

T.D.
24. 5. 2020, 13.04
Deli članek:

Če na cesti preslišite trobljenje avtomobila, radio pa vedno poslušate na najmočnejši jakosti, je to že lahko kazalnik naglušnosti.

Dreamstime
Ljudje s težavami sluha se sogovorniku bolj približajo, da lažje slišijo.

Morda si tega ne boste želeli priznati in se boste še naprej naprezali pri poslušanju, a veliko pametneje je ob prvih težavah s sluhom poiskati pomoč. Kajti nezdravljene težave lahko na slušnem organu povzročijo hujše poškodbe, sledijo težave z ravnotežjem in celo popolna oglušelost. Poglejmo torej, kateri so prvi znaki slabega sluha.

Prepoznajte težave med pogovorom

Naglušnost najpogosteje ne nastane čez noč, temveč se postopoma razvija daljše časovno obdobje. Zato večina prizadetih šele zelo pozno opazi, da trpijo za izgubo sluha. Kljub temu pa boste med komunikacijo opazili nekaj znakov, ki kažejo, da s sluhom nekaj ni v redu.

Na zabavi

Naglušni imajo pogosto težave slišati sogovornika v glasnem prostoru, na primer v restavraciji ali med množično prireditvijo. Naglušnost se opazi tudi med pogovorom z otroki, kajti naglušni težko zaznavajo višje tone otroškega glasu.

Pristop do sogovornika

Ljudje s težavami sluha se sogovorniku bolj približajo, čeprav gre za neznance, pri katerih sicer ne bi vdrli tako globoko v osebni prostor. Pogosto se tudi sklanjajo naprej, da bi lažje razumeli, kaj drugi govorijo.

Nepričakovane reakcije

Naglušni ljudje se pogosto odzovejo nepričakovano. To se zgodi, ker pogovora najverjetneje ne razumejo dobro ali ker morda mislijo, da so slišali nekaj, kar sploh ni bilo izrečeno, zato o čem napačno sklepajo.

Kdaj na pregled?

Zdravniki svetujejo, da se na pregled k otorinolaringologu odpravite: če imate občutek, da sogovornik govori tiho in nerazločno; če ste po daljšem pogovoru zelo utrujeni. To pomeni, da ste se morali zelo zbrati, da ste lahko sledili pogovoru. Če imate težave s prepoznavanjem zvokov iz okolja: radio poslušate na najvišji jakosti, preslišite hišni zvonec ali telefon, ne razumete pogovorov v gledališču ali kinu. V vseh teh primerih je smiselno opraviti slušni test, ki bo pokazal, kako velike so vaše težave.