OKUSNA IN TAKO ZDRAVA

Prečistimo svoje telo s spomladansko redkvijo

Z.F.
24. 5. 2020, 11.11
Deli članek:

V teh dneh nas je na vrtu s svojimi plodovi že razveselila redkvica, ki je nepogrešljiva v spomladanskih solatah in tudi pri prečiščevalnih kurah. Veste, čemu vse služi?

Pixabay
Tako stari Grki kot Rimljani so redkev uporabljali v prehrani in zdravilstvu, proti kašlju, hripavosti in za zdravljenje dihalnih poti.

Redkev spada med zelo stare kulturne rastline in že od nekdaj velja za zelo cenjeno živilo. Uvrščamo jo v družino križnic, kot zelje, cvetačo in brokoli. Vsebuje veliko kalija, ki ugodno vpliva na delovanje ledvic. Prav tako redkvica pospešuje izločanje škodljivih snovi in v telesu deluje kot blag diuretik. Izjemno cenjena je zaradi eteričnih olj in žveplovih spojin, ki imajo čistilno in protivnetno delovanje, pripisujejo pa ji celo varovalni učinek pred nekaterimi vrstami raka. V redkvici najdemo tudi vitamin C, kalcij, fosfor, železo in natrij.

Nepogrešljiva prehranska poslastica

Kot že omenjeno, je redkvica nepogrešljiva v spomladanskih solatah, pa tudi kot samostojna jed, zgolj z nekaj soli je odlična. Strokovnjaki sicer svetujejo, da je priporočljivo zaradi lažje prebavljivosti redkvico drobno naribati ali narezati na tanke lističe. Tako pripravljeno lahko dodamo tudi v prikuhe, priloge ali pa z njo gratiniramo zelenjavne jedi. Iz redkvic lahko pripravimo tudi juhe ali jo nežno popečemo, nato pokapljamo z nekaj limoninega soka ali balzamičnega kisa in dodamo kot kulinarično specialiteto pečenkam ali mesu na žaru.

Dreamstime
Strokovnjaki svetujejo, da redkvico drobno narežete ali naribate in čim manj solite, tako bo ohranila največ zdravilnih snovi.

Zdravi prebavila, dihala in sečila

Redkev bi sicer lahko umestili med zdravilne rastline, saj ji v ljudskem zdravilstvu pripisujejo številne zdravilne lastnosti. Nepogrešljiva je pri ljudeh, ki imajo težave z leno prebavo, saj jo bo hitro vrnila v stare dobre tirnice. Izboljšala bo tek, prav tako razkužila sluznico želodca in črevesja. Odlična je pri težavah z zaprtostjo, blagodejno deluje na sluznico dihal in redčenje sluzi v času prehlada. V odlično pomoč je tudi pri močnejšem kašlju, bronhitisu ali astmi. Kot že omenjeno, blagodejno deluje na jetra, številni pa jo priporočajo celo pri revmatičnih obolenjih.