Zdravje

V boj zoper kašelj in prehlad z lovorjem in islandskim lišajem

Z.F.
1. 2. 2020, 21.29
Posodobljeno: 1. 2. 2020, 21.46
Deli članek:

20 domačih receptov za vsak dan, ki bodo oblažili prebavne motnje, odpravili prehlad in okrepili imunski sistem. Tinkturo islandskega lišaja lahko uporabljajo tudi nosečnice, saj blaži slabost in bruhanje. Primerna je tudi za doječe matere, saj spodbuja nastajanje mleka. Pred uporabo se posvetujte z zdravnikom oziroma ginekologom.

Dreamstime
Za pripravo potrebujele olivno olje in posušene lovorjeve liste.

LOVORJEV SIRUP

Potrebujete šest svežih ali osem posušenih lovorjevih listov, 2,5 decilitra vode, šest žlic rjavega sladkorja ali medu ter sok ene limone. Vodo zavrite in dodajte lovorjeve liste. Pokrijte in na zmernem ognju kuhajte še 10 minut. Nato precedite ter v tekočino vmešajte sladkor in limono. Zaprite in hranite v hladilniku. Uživajte do tri žličke sirupa na dan.

dreamstime
Lovorjev sirup

LOVORJEV ČAJ

Na ogenj pristavite 2,5 decilitra vode in dodajte tri lovorjeve liste. Zavrite in kuhajte še pet minut. Nato odstavite in pustite 10 minut. Precedite, osladite z medom in limono ter pijte po požirkih.

ISLANDSKI KREPČILNI NAPITEK

Dreamstime
Čaj iz islandskega lišaja.

Tako imenovani islandski krepčilni napitek je izjemno osvežilno in krepčilno sredstvo, ki ga pripravite tako, da islandski lišaj čez noč namočite v hladni vodi. Nato vodo na hitro zavrite in precedite. Napitek je odličen za gašenje žeje, v času vročinskih stanj. Lahko se uživa vroč ali hladen. Za izboljšanje okusa lahko dodate nekaj naribane čokolade.

HITRI ČAJ PROTI KAŠLJU

Zavrite vodo in v čajnik dodajte eno žlico suhega islandskega lišaja ter pustite stati 15 minut. Po okusu osladite. Popijte do dve skodelici na dan.

TINKTURA ISLANDSKEGA LIŠAJA

Prelijte 20 gramov posušenega islandskega lišaja s 100 mililitri 70-odstotnega alkohola in pustite stati 10 dni. Ob prehladu, ali kadar vas muči kašelj, uživajte od 15 do 20 kapljic tinkture na dan.

SIRUP ZA IZKAŠLJEVANJE

Sirup je odlično zdravilo za kašelj in bronhitis, lajša tudi izkašljevanje. Način priprave: 30 gramov posušenega islandskega lišaja namočite v štiri decilitre hladne vode in pustite stati čez noč. Nato precedite, zelišče pa prelijte še s tremi decilitri vode in namakajte še šest ur. Precedite in dolijte k prejšnji tekočini. Dodajte 250 gramov medu in kuhajte skoraj do vretja. Uživajte do trikrat na dan po eno žlico.

SKANDINAVSKI LJUDSKI ČAJ

Potrebujete 20 gramov posušenega islandskega lišaja in pol žličke janeža. Suho zelišče potopite v hladno vodo in pustite stati šest ur. Potem precedite, a lišaj nekoliko zmečkajte ter nato znova prelijte z vodo in zavrite. Dodajte janež in postavite na stran za 20 minut. Precedite in osladite z medom.

ZOPER BRONHITIS

Pripravite mešanico iz 20 gramov trpotca, 15 gramov islandskega lišaja, 10 gramov materine dušice, 20 gramov origana in 10 gramov lučnika. Eno žličko mešanice prelijte s skodelico vroče vode in odstavite za 15 minut. Nato znova zavrite in še enkrat odstavite za 15 minut. Precedite in uživajte do tri skodelice na dan.

DIMLJENJE LOVORJA

Izjemne moči nimajo zgolj lovorjevi pripravki, temveč tudi dim, ki se širi iz tlečih posušenih listov. V primerni posodi zakurite liste lovorja in pustite, da se dim in aroma, ki se sproščata med gorenjem, širita po prostoru. Dim bo prijetno razkužil zrak, obenem pa pomagal pri premagovanju tesnobe in utrujenosti. Vonj lovorja prebuja in krepi koncentracijo.

INHALACIJA

Lovorjevi listi pozitivno vplivajo na dihalne poti in ob tem spodbujajo izločanje sluzi iz pljuč. V času prehladnih obolenj, ko vas muči kašelj in imate zamašene dihalne poti, v lonec z vrelo vodo dodajte pet posušenih listov lovorja in vdihujte paro, ki se ob tem sprošča. Strokovnjaki svetujejo tudi masažo prsi z eteričnim oljem lovorja.

POMOČ PRI SLADKORNI BOLEZNI

Študije so dokazale, da uživanje treh gramov mletih listov lovorja na dan pri posameznikih s sladkorno boleznijo tipa dve zmanjšuje količino glukoze v krvi. Redno uživanje bo tako pripomoglo k boljšemu nadzoru nihanja ravni glukoze v krvi.

SPODBUJA PREBAVO

Če vas mučijo prebavne motnje in krči, bo lovor še kako dobrodošlo zelišče. Dodajte ga hrani ali pa po obroku z lovorjevim oljem zmasirajte trebuh. To bo pripomoglo k sproščanju želodčnih sokov in obenem pohitrilo prebavo.

ZA ZDRAVO SRCE

Znanstveniki so v lovorju našli organske spojine, ki krepijo stene kapilar in srca, hkrati pa manjšajo količino slabega holesterola v krvi. Zato vsaj trikrat na teden uživajte lovor v prehrani ali čaju.

VNETJE SKLEPOV

Z eteričnim oljem lovorja masirajte boleče sklepe vsaj teden dni. Prav tako lovor redno dodajajte k hrani. Tako boste ublažili bolečine v sklepih, hkrati pa odpravili številne vnetne procese v telesu.

VNETJE SEČIL

Posušene liste strite v možnarju, da nastane prah, in ga nato zmešajte z dvema decilitroma mleka. Uživajte enkrat na dan. Gre za recept, ki so ga ob tovrstnih težavah uporabljali že naši predniki.

KOPEL Z ISLANDSKIM LIŠAJEM

Prgišče lišaja prevremo v vodi, ki jo nato dodamo pripravljeni kopeli. V tako pripravljeni kopeli smo nato največ od 30 do 45 minut. Kopel deluje krepilno in čistilno.

ZOPER BOLEČE GRLO

V liter vrelega mleka dodamo čajno žličko rjavega sladkorja in drobno pest islandskega lišaja. Pustimo, da rahlo vre 10 minut. Nato dodamo ščepec soli, precedimo in odstavimo za 15 minut. Pijemo počasi čez dan.

ŽELODČNE TEŽAVE

Tri dekagrame islandskega lišaja kuhamo v 1,5 litra vode uro in pol, tako da rahlo vre. Ohladimo in precedimo skozi gazo. Dodamo liter domačega medu in dobro premešamo. Nalijemo v kozarce za vlaganje in hranimo v hladilniku. Uživamo na tešče po deciliter pripravka v čaju ali mleku.

PROTI HRIPAVOSTI

Za pripravo odlične mešanice zoper hripavost potrebujete polovico timijana in polovico islandskega lišaja. Žličko mešanice nato prelijte z 2,5 decilitra vrele vode in počakajte sedem minut. Potem precedite in uživajte do tri skodelice čaja na dan.

ZOPER BRONHITIS IN ASTMO

Za pripravo čajne mešanice potrebujete 30 gramov lapuhovih listov, 30 gramov trpotca, 40 gramov preslice, 20 gramov lipe, 20 gramov ametistaste možine, 20 gramov islandskega lišaja, 10 gramov vijolice in 10 gramov navadnega ožepka. Eno žlico mešanice prelijte s štirimi decilitri vrele vode. Posodo pokrijte in pustite stati pet minut. Nato precedite in popijte največ dve skodelici na dan.