ZA STARŠE

Čiste rokice – zdravi otroci

T.D.
4. 1. 2020, 15.32
Posodobljeno: 4. 1. 2020, 15.36
Deli članek:

Katerih higienskih navad bi se moral naučiti predšolski otrok in kako mu pomagati do tega znanja? Tu so osnovne higienske navade, ki jih mora usvojiti vsak otrok.

Dreamstime
Šele po odhodu v šolo naj se otrok samostojno kopa, do takrat pa ga kopajte vi.

Zdrave higienske navade so prvo varovalo pred prehladom in virusi gripe. Sicer pa bo zgodnje učenje in navajanje na zaščito pred mikrobi tako otroku kot vam povrnjeno tudi pozneje v življenju. Dobre higienske navade je namreč veliko lažje uvesti, ko je otrok še majhen, saj je navadno težje slabe navade odpravljati kot pa dobre uvajati. Če se človek začne učiti in navajati na pravilno higieno, ko je še mlad oziroma otrok, bo dokazano manj bolan, ko bo starejši.

Najpomembnejše je umivanje rok

Umivanje rok je najpomembnejša higienska navada, na katero se da med drugim učinkovito navaditi že zelo majhne otroke. Seveda mu boste sprva pomagali vi, od tretjega leta naprej pa lahko otrok roke umije sam. Umazane roke so leglo bakterij in mikrobov, ravno roke pa so pri otrocih velikokrat v ustih in na obrazu. Starši morajo otroka navaditi, da umivanje rok postane ritual in obveznost, kot je umivanje zob, le da je treba roke umiti večkrat na dan. Določite obvezno umivanje rok in posebne primere, ko se temu ni mogoče izogniti. Roke je treba umiti pred jedjo, po obisku stranišča, po igranju zunaj, po dotikanju živali in podobno. Obveznost staršev je, da ste vztrajni in dosledni pri vzpostavljanju te navade.

Od prvega zobka dalje

Takoj ko izraste prvi mlečni zob, ga začnite ščetkati po vsakem obroku, predvsem pa zvečer pred spanjem. Ščetkajte vedno od dlesni proti zobu. Umivanje zob v tem obdobju je namenjeno predvsem navajanju otroka na osebno ustno higieno. Starši, spodbujajte svojega otroka, da si najprej sam umije zobe, nato mu jih umijte še vi! Najbolje je, da si otrok in eden od staršev istočasno umivata zobe ali da si odrasli umivajo zobe v prisotnosti otrok, saj jih otroci zelo radi posnemajo. Odrasli naj pomagajo otrokom pri čiščenju zob do osmega leta. Kasneje je zelo priporočljiva kontrola higiene, saj se kaj hitro navadijo, da si zobe umijejo »na pol«. Pri kontroli si lahko pomagate s tabletkami za obarvanje plaka.

Kopanje je lahko doživetje

Šele po odhodu v šolo naj se otrok samostojno kopa, do takrat pa ga kopajte vi. Če spadate v skupino staršev, ki mora svoje otroke nagovarjati, da se kopajo, bodite previdni, da ne uporabljate izrazov, zaradi katerih bo otrok kopanje še bolj sovražil. Razložite mu, da gre pri kopanju za obveznost, ki je nujna za ohranjanje zdravja. Številni otroci vzljubijo kopanje tako, da jim starši napolnijo kad s peno in gumijastimi igračkami ter dovolijo otrokom, da se ob umivanju zabavajo.