KATERE STROČNICE?

Za boljšo prebavo si pripravimo stročnice

Z.F.
2. 1. 2020, 09.01
Deli članek:

Pri nas se na krožnikih največkrat znajdeta fižol in grah, vse pogosteje pa posegamo tudi po leči in čičeriki. Veste, zakaj bi morali pogosteje poseči po stročnicah?

Dreamstime
Stročnice vsebujejo številne minerale, vitamine in beljakovine, ki so koristne za normalno delovanje telesa.

Stročnice so prehransko bogato živilo in vsebujejo veliko beljakovin ter imajo nizko vsebnost maščob. Vsebujejo pa tudi kalij, magnezij, fitonutriente, prehranske vlaknine, vitamin B, železo in folate (vodotopna oblika vitamina B9).

Večina stročnic vsebuje velike koncentracije aminokisline lizin, ki je ena od dveh aminokislin, pomembnih za sintezo karnitina. Poglejmo koristnost nekaterih stročnic, ki so na voljo pri nas.

Leča

Kupimo lahko različne vrste leče. Zelena leča je najbolj cenjena v evropski kuhinji in pri kuhanju ohrani obliko. Obstaja še rumena leča, ki je najprimernejša za juhe in pireje, saj se hitro razkuha in izgubi obliko, ter rdeča. Leče ne namakamo. Rumeno lečo kuhamo približno dvajset minut, kar pomeni, da se lahko za njo odločimo tik pred zdajci. Zeleno lečo kuhamo 30–40 minut, odvisno od vrste. Medtem ko rdečo lečo kuhamo dobro uro. Primerna je za pripravo enolončnic, zelenjavnih juh, pirejev in prilog, ki jih ponudimo k mesu.

Grah

Kombinacija vitaminov, mineralnih snovi, beljakovin in nukleinskih kislin poskrbi, da je grah prava energijska injekcija za naše celice, tkivo, možgane in živčni sistem. Grah je izjemen predvsem za športnike, otroke v razvoju in za ljudi, ki opravljajo telesno naporno delo, saj podpira rast mišične mase, zdravje in trdnost kosti. Je razmeroma hitro pripravljen. Uporabimo ga za pripravo juh, prikuh, omak in drugo.