SMRKATE IN KAŠLJATE?

Obranite se pred zimskimi tegobami

Z.F.
31. 12. 2019, 21.27
Deli članek:

Vstopili smo v hladnejši del leta, kar bo vse do marca vplivalo tudi na naše zdravje. Toda z nasveti iz zakladnice zimske medicine lahko preženete mraz ter ohranite zdravje in odpornost.

Dreamstime
Prehladna obolenja lahko učinkovito preprečimo že z nekaj domačimi pripravki.

Že tisočletja se človekovo telo prilagaja nenehnim ciklusom, kot so izmenjevanje dneva in noči, letni časi in podobno, ter s tem povezanim spremembam. Pozimi se na primer več zadržujemo v stanovanjih in pisarnah, in tako se v hladnejšem delu leta povišajo vrednosti holesterola (dejavnik tveganja za infarkt), neodvisno od prehrane. Povečajo se tudi težave s srcem in krvnim obtokom, pogostejši so glavoboli, astme, bolečine v hrbtu … Dobro mero naštetega pa lahko omilite, če že ne v celoti preprečite z recepti iz domače kuhinje in zeliščnimi pripravki.

Bolezni dihalnih poti

Pozor, telo doživlja hlad kot šok. Za bronhije je nevarno, ko pade temperatura pod minus pet stopinj, saj so to idealne okoliščine za razvoj nahoda. Mrzel in suh zrak lahko povzroči napad astme, na primer pri smučanju ali drugih zimskih športih, še posebno v vetrovnem vremenu, ki temperaturo zraka še zniža.

Zeliščna lekarna

Razdraženi sluznici pomagatanavadni slez in islandski lišaj. Rastlineoziroma snovi, ki vsebujejo blagodejnaeterična olja za zmanjševanje nastajanjasluzi v grlu, poleg tega pa delujejo razkuževalnoin krepijo telesno obrambo, so poprovameta, janež, evkaliptus, koromač inžajbelj.

Domači nasvet

Pomaga čajna mešanica iz20 gramov njivske preslice, lapuhovih cvetov in ozkolistnega trpotca ter 10 gramov lipovih cvetov, šipka, koromača in kamilice. Dve žlici mešanice prelijte z vodo in počakajte deset minut; pripravek pijte večkrat na dan.

Prehrana

Pri čiščenju zamašenih dihalnih poti in omejevanju nastajanja sluzi si lahko pomagate z vitaminom A. Na dan pojejte pest suhih marelic in 200 gramov zelenjave z oranžnim barvilom (korenja) ali denimo brokolija.

Gripozna obolenja

Pozimi tičimo skupaj v zaprtih prostorih, in tako se virusi zlahka prenašajo od enega do drugega. Hkrati ima imunski sistem zaradi mraza manj moči, torej smo še bolj izpostavljeni okužbi.

Zeliščna lekarna: oslad znižuje vročino in blaži vnetja, lipa in bezeg pa pripomoreta k znojenju.

Domači nasvet

Pripravite si topel obkladek z lanenimi semeni, saj ta pomagajo pri prehladu oziroma vnetju sinusov: skodelico in pol lanenih semen stresite v dve skodelici vode in kuhajte pet minut, da nastane kaša. Eno žlico kaše nanesite na robec, zvijte v zvitek in ga položite na nos ali na čelo, dokler se ne ohladi. Postopek večkrat ponovite.

Akupresura

Vsaj štirikrat na dan tri minute nežno pritiskajte na točko na notranji strani goleni, ki leži za štiri dolžine štirih prstov navzgor od gležnja v smeri kolena.