Namiguje, naj se je znebi

Teflonski Erjavec se boji ministrice Aleksandre Pivec

Mihael Korsika
31. 12. 2019, 20.58
Deli članek:

Prvak Desusa Karl Erjavec prek medijev namiguje premierju Marjanu Šarcu, naj se znebi ministrice iz kvote Desusa Aleksandre Pivec, ki se bo na januarskem kongresu stranke potegovala za predsednico.

STA
Karl Erjavec je predsednik Desusa že 14 let.

Dolgoletni predsednik Demokratične stranke upokojencev Karl Erjavec, ki je na državne ali občinske jasli priklopljen že vse od osamosvojitve, je brez praske preživel dve največji aferi v zadnjih dveh desetletjih – Patria in prisluhi v postopku arbitražnega sporazuma.

Erjavca, ki se sam rad pohvali z nadimkom teflonski, pa je po 14 letih delovanja v vrhu državne politike postalo strah, zelo strah.

Še nikoli videno

V zgodovino strankarskega delovanja Slovenije se bo zapisal kot prvi predsednik kakšne izmed koalicijskih strank, ki je predsedniku vlade zelo očitno namigoval, naj razreši oziroma zahteva odstop ministrice iz lastne stranke.

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec se otepa očitkov glede sodelovanja pri projektu Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (SRIPT), med drugim tudi, da ni opravila dela, za katerega je bila plačana. Premier se je odločil, da se bo o zamenjavi Pivčeve odločal le, če bo dobil tehtne dokaze proti njej, saj je sicer z njenim delom zadovoljen.

»Očitno je predsednik vlade drastično znižal standarde glede zaupanja v ministre in državne sekretarje,« je na Šarca pred dnevi prek medijev pritisnil Erjavec. Že pred tem je ocenil, da premier glede na standarde, ki jih je postavil v začetku mandata, pri sprejemu odločitve glede Pivčeve ne bi smel imeti pretežke naloge. Torej bi moral po Erjavčevi oceni Šarec Pivčevi pokazati vrata.

Predsednik vlade je v pogovoru za Dnevnik pojasnil, da glede Pivčeve do januarskega kongresa Desus ne namerava storiti ničesar, »s čimer bi lahko vplival na izid volitev vodstva stranke«.
Edini vzrok za pritisk na premierja Marjana Šarca je Erjavčev strah, da bo na programskem in statutarnem kongresu Desusa 17. januarja izgubil strankarski predsedniški stolček, kar bi verjetno vplivalo tudi na njegov položaj v vladi. S tem je Erjavec svoje interese postavil tudi pred strankarske. Če je Erjavec tako prepričan, da njegova strankarska kolegica ne bi smela biti več ministrica, bi lahko njeno zamenjavo dosegel tudi prek organov stranke.

STA
Premier Marjan Šarec je zadovoljen z delom ministrice Aleksandre Pivec.

Erjavčev teflon na preizkušnji

Kongres Desusa Trije predsedniški kandidati Na kongresu Desusa 17. januarja se bo poleg prvaka stranke Karla Erjavca in ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec za vodenje potegoval še pravnik Boris Stražišar. Slednji je bil lani jeseni izvoljen za mestnega svetnika na Jesenicah, v stranko Desus pa se je včlanil šele novembra.

Za prvaka Desusa sta zadnji slabi dve leti izjemno naporni. Na parlamentarnih volitvah leta 2018 je bil Desus poleg SMC največji poraženec volitev. Stranka modernega centra je izgubila neverjetnih 26 poslanskih mest, Erjavčev Desus jih je izgubil pet in ima sedaj le še pet poslancev.

Pred evropskimi volitvami maja letos je v pogovoru za naš časnik vizionarsko napovedal zelo pestro povolilno dogajanje predvsem na levem političnem polu.

Po še enem porazu na evropskih volitvah, ko je Desus še v Strasbourgu izgubil poslansko mesto, in strmoglavljenju podpore SMC je v slednji prišlo do zamenjave na vrhu, medtem ko se Erjavec za zdaj še drži nad gladino.

Erjavec nima le težave v stranki, temveč tudi na obrambnem ministrstvu, kjer je sprožil pravo malo vojno proti Sindikatu vojakov Slovenije, ki je poslancem spomladi predlagal, naj vložijo interpelacijo proti ministru.

Interpelacija je bila sicer vložena, a ni uspela, Erjavec je nato prekinil pogodbo med ministrstvom in sindikatom, sledila je disciplinska kazen pogojnega prenehanja delovnega razmerja za predsednika sindikata Gvida Novaka. Če v roku enega leta Novak stori novo kršitev, bo tako odpuščen. Erjavec si je prislužil še kazensko ovadbo in zasebno tožbo, ki sta jo vložila Sindikat vojakov Slovenije oziroma Gvido Novak.

Kljub vsem težavam pa Erjavca in stranko Desus največji preizkus čaka 17. januarja na kongresu. V primeru da bo neuspešen, se še vedno lahko včlani v kakšno drugo politično stranko, Desus je že njegova peta.