SVEŽI PIŠKOTI

Najbolj dišeča dieta, za tri kilograme manj v le enem tednu

T.D.
2. 1. 2020, 11.37
Posodobljeno: 2. 1. 2020, 11.43
Deli članek:

Čas je, da se dodobra naužijete vonja po sveže pečenih vaniljevih piškotih! Lahko izgubite kar tri kilograme v tednu dni in ne boste prvi, ki mu je to uspelo.

Dreamstime
Ljudje, ki slabše vohajo, dokazano pojedo več.

Dietni načrt sloni na psihološko-fiziološki predpostavki, ki se glasi: »Če sem hrano zavohal, sem jo že pojedel.« Ob vstopu vonja v nos ga čutilo za voh tisočkrat preizkusi in možgani pošljejo signal »nehaj jesti« oziroma ustvarijo občutek sitosti kot nevrološko sporočilo preostalim delom telesa. Vonj torej lahko sproži občutek sitosti. Dlje ko smo izpostavljeni nekemu vonju, prej bomo občutili sitost. Zanimivo je, da vroča zimska hrana najučinkoviteje sprošča vonj, kar najhitreje vpliva na občutek zadovoljstva oziroma prijetne sitosti.

Strokovna podlaga

Leta 1996 je dr. Alan R. Hirsch, nevrolog in psihiater iz clevelandskega kliničnega centra v Ohiu, opazil, da so pacienti z začasno izgubo voha, predvsem zaradi zdravil, jedli več kot drugi ter se posledično zredili. Prav tako so zdravniki že zdavnaj potrdili, da več pojedo ljudje, ki so zaradi poškodbe nosu ob vohalne brbončice v nosu, kar je tudi razlog, zakaj si je treba dati nos po poškodbah sluznice čim prej operirati. Po letih poškodbe je zelo verjetno, da vam voha ne bo mogoče povrniti in da se bo številka na tehtnici vztrajno višala. Tisti pa, ki se jim je povrnilo normalno delovanje olfaktornega sistema, so spet začeli izgubljati težo, kar je dr. Hirscha vodilo k temu, da osnuje dieto na podlagi prijetnih vonjav.

Še nekaj napotkov

Ni težko slediti prijetnim vonjavam, velika prednost diete pa je tudi, da spodbuja potrebo po gibanju, kar seveda pripomore k še hitrejšemu izgubljanju kilogramov. Vsa živila, ki jih priporoča ta dieta, boste zlahka našli v trgovinah in na tržnici, prednost pa dajte živilom z naravno sladkim vonjem. Izberite vroče, aromatične jedi, juhe, kavo, čokolado in čaj ter pikantne jedi, ki zavirajo občutek lakote in pospešujejo presnovo. Hrano dobro prežvečite, jejte počasi. Priporočamo pa izogibanje mizam z narezki in solatnim barom. Široka paleta vonjav bi lahko zmedla čutilo za voh in s tem preprečila, da bi se osredotočili na vonj, ki ustvarja občutek sitosti.