NARAVNA POMOČ

Blagodejni pripravki pri bolečinah v križu

T.D.
3. 1. 2020, 21.22
Posodobljeno: 4. 1. 2020, 10.30
Deli članek:

Četudi vas pogosto »zvije« bolečina v križu ali vas velikokrat bolijo sklepi, ni treba takoj zaužiti protibolečinskih tablet ali uporabiti močnih sintetičnih mazil.

Profimedia
Narava nam je postregla z nekaterimi zdravilnimi rastlinami, ki pomagajo pri boju proti bolečinam.

Narava nam je postregla z nekaterimi zdravilnimi rastlinami, ki pomagajo pri boju proti bolečinam. Še bolj učinkovite pa so kombinacije različnih naravnih pripravkov, ki imajo sinergični učinek na telo, saj lajšajo bolečine, hkrati pa odpravljajo razloge, ki so bolečino povzročili: poškodbe, vnetja, obrabljen hrustanec. Med najbolj znanimi rastlinami za ta namen so vražji krempelj, arnika in aloe vera.

Vražji krempelj – odpravi bolečino

Hudičev ali vražji krempelj je zelo učinkovit pri preprečevanju in lajšanju bolečin v mišicah, veznem tkivu, kosteh in sklepih. Prav tako blaži bolečine v hrbtnem delu, pri revmatizmu in vnetih sklepih. Ta čudežna rastlinica izvira iz Južne Afrike, njene zdravilne učinke pa so poznala že starodavna afriška plemena, ki so jo uporabljala kot zdravilo zoper povišano temperaturo, revmo in migreno. V zadnjih letih ga uporabljamo predvsem za lajšanje bolečin v križu, pri revmatičnih in artritičnih obolenjih in za izboljšanje gibljivosti sklepov, predvsem kolkov, kolen in križa.

Arnika – odlična pri poškodbah

Arnika raste v hribovitih in gorskih alpskih predelih in je odlična za zdravljenje različnih poškodb, ran, hematomov, krvavitev, zvinov, vnetij mišic in podobno. Lahko jo masiramo na kožo, zaužijemo v obliki domačega žganja ali pijemo kot čaj, v vseh primerih je učinkovita. Zelo uporabna je tudi v homeopatiji, kjer jo uporabljajo za pospeševanje celjenja ran po operativnih posegih, po porodu in po izruvanju zoba.

Aloe vera – skrajša okrevanje

To stepsko rastlino z mesnatimi listi so uporabljali že pred našim štetjem na Bližnjem vzhodu. Iz njenih listov iztisnejo zdravilni sok, ki je najboljši kar svež. Poleg zdravilnih sestavin vsebuje veliko hranil in pomaga pri hitrejšem okrevanju po operativnih posegih, pikih žuželk, glivičnih vnetjih, sončnih opeklinah, herpesu, bolečinah v sklepih.