Miti in zmote

Revma žal ni ozdravljiva, je pa obvladljiva: Kaj je res in kaj ni!

T.D.
14. 12. 2019, 11.19
Posodobljeno: 14. 12. 2019, 21.44
Deli članek:

O revmatičnih boleznih krožijo tri velike zmote: da so posledica fiziološkega staranja, da so neozdravljive in da ne ogrožajo življenja. Resnica je, žal, povsem drugačna.

Dreamstime
V starostni skupini od 42. do 50. leta zboli za osteoartrozo kar tretjina žensk.

Resna revmatična bolezen se lahko začne že v ranem otroštvu ali mladosti. Govorimo o vnetnih revmatičnih boleznih, kot je juvenilni kronični artritis. Še več, že pri nekaj mesecev starem otroku lahko zdravniki opazijo znake kronične bolezni, a so takšne bolezni bolj redke. Zaradi revmatične bolezni, ki jo ima mati, je otrok že v maternici lahko resno ogrožen. Zato nekatere bolnice z znano revmatično boleznijo med nosečnostjo še posebej pozorno spremljajo in jih po potrebi tudi zdravijo. Sicer pa za osteoartrozo, ki je zelo razširjena in zaradi katere je verjetno prišlo do tega mita, zbolevajo nekoliko starejši ljudje. Pred 25. letom je zelo redka, po 50. letu pa se z njo spopada že od 50 do 80 odstotkov ljudi. V starostni skupini od 42. do 50. leta zboli za osteoartrozo kar tretjina žensk.

Je res treba potrpeti?

Večkrat smo že slišali koga reči: »Z revmo je treba potrpeti, še nihče je ni pozdravil.« Pozdravil sicer ne, obvladoval pa zelo dobro. Revma ni bolezen kot angina, ko vzamemo antibiotik in se v nekaj dneh pozdravimo. Gre za bolezni, ki jih zdravimo več let, in večina vnetnih bolezni je kroničnih. Podobno kot astma. Zdravila so se izkazala za zelo učinkovita, saj lahko bolniki v veliki večini ob doslednem zdravljenju živijo skoraj povsem normalno življenje, morda le z nekaterimi omejitvami.

Revma in življenjski slog

Dokazano je, da bolezen poslabšata kajenje in čezmerno uživanje kofeina. Gibanje je vsekakor zelo priporočljivo za ohranjanje zdravja sklepov, ki jih držijo skupaj mišice in oporna tkiva. Če so mišice močne in jih redno razgibavate, je tveganje za nastanek osteoartroze občutno manjše. Dobrodošle so tudi vaje za hrbtenico. A govorimo o zmerni telesni dejavnosti, vrhunski športi so kvečjemu škodljivi.

Ni nedolžna

»Malo me pač boli tu in tam, a od revme ni še nihče umrl.« Žal je resnica včasih tragična. Nekatere nezdravljene vnetne revmatične bolezni pripeljejo do smrti v zelo kratkem času, na primer wegenerjeva granulomatoza. V enem letu za to boleznijo, če se ne zdravi, umre 80 odstotkov bolnikov, saj vodi do organskih odpovedi ledvic, pljuč in podobno. Najmlajši bolniki so celo najstniki.

Od kod pride?

Revmatične bolezni so posledica različnih, predvsem vnetnih in tudi degenerativnih ter drugih procesov v telesu. Revmatičnih bolezni še zdaleč ne povzroča sedenje na hladnih tleh ali izpostavljanje mrzli vodi ali mrazu ali prepihu.