Znaki staranja

(Ne)izogibne spremembe, ki nam jih prinesejo leta

T.D.
12. 12. 2019, 21.06
Deli članek:

Čilost in zdravje nista toliko povezana z letnico rojstva, ampak z življenjskim slogom, za katerega smo v celoti odgovorni sami.

Profimedia
So vaši geni res najpomembnejši dejavnik pri tem, kako se boste starali?

Ko se bolj ali manj radoživo pomikamo skozi desetletja, nas doletijo nekatere telesne in duševne spremembe. Nekega dne si pogledate roke in zdi se vam, da vidite roke svoje babice. Na žalost so to vaše dlani. Vse te rjave pege in nabrekle žile so posledica let izpostavljanja soncu in vse manjše sposobnosti vaše kože, da se znebi lipofuscina, snovi, ki nastaja ob kopičenju prostih radikalov v koži. Zgodaj v tem desetletju v večini evropskih držav ženske dosežejo menopavzo. Povprečje je 52. leto.

Šestdeseta

Čeprav jih ne morete videti, imate v črevesju verjetno majhne žepke, imenovane divertikli. Ne bodo vas motili, če se vanje ne bodo ujeli drobci prebavljene hrane. V tem primeru pa se lahko vnamejo. Da bi to preprečili, uživajte veliko vlaknin. V tem desetletju lahko moški odkrijejo nekaj urinarnih težav zaradi povečane prostate. Oglasite se pri svojem oftalmologu. Mogoče je, da vam nastaja na enem ali obeh očeh siva mrena, ki jo je treba odstraniti.

Sedemdeseta in osemdeseta

Kako se počutite v svojih 70. in 80. letih, je v resnici odvisno od tega, kako ste preživeli zadnjih šest desetletij. Če niste nikoli telovadili, ste pa veliko kadili in pili, in če ste gledanje televizije pozno v noč imeli za intelektualno dejavnost, imate najverjetneje težave zaradi sladkorne bolezni in bolezni srca, pozabljate preproste stvari in se borite proti kronični bolečini zaradi artritisa.

Geni in staranje

So vaši geni res najpomembnejši dejavnik pri tem, kako se boste starali? Če bi bilo tako, bi se vsi enojajčni dvojčki starali enako, pa se seveda ne. V številnih študijah gre njihovo zdravje z leti ne le po različnih poteh, pač pa se tudi v njihovem genomu pojavijo razlike. Lahko se rodite z najbolj zdravim nizom genov, kar vam jih lahko da narava, toda način, kako živite, odloča, kako se bodo ti geni vedli naslednjih 90 let. Kaj jeste, kako ste telesno dejavni in celo to, koliko ste izpostavljeni kemikalijam, lahko spremeni vaše gene z melitacijo, procesom, ki ima ključno vlogo pri ohranjanju celične funkcije. Spremembe vzorcev melitacije lahko prispevajo k razvoju raka.