Iz zakladnice domačih receptov

S toplo juho zoper vneto grlo in za večjo odpornost

T.D.
13. 12. 2019, 07.00
Deli članek:

Ko mraz potrka na vrata, nam zadiši topla hrana, ki deluje kot notranja peč. Požene kri oziroma hrano po žilah, pogreje in, če malce popazimo, kaj zmečemo v lonec, tudi zdravi.

Dreamstime
Si želite znižati krvni tlak in okrepiti imunski sistem? Za oboje potrebujete obilo C-vitamina, njegova prava zakladnica so rdeče paprike.

Predstavljamo vam štiri juhice za štiri pogoste zdravstvene težave. Tople juhice vam bodo zanesljivo skrajšale dolge večere in bolniški dopust.

Preganja prehlad

JUHA Z RDEČO PAPRIKO: Na žlici olivnega olja prepražite eno sesekljano rumeno čebulo. Prilijte štiri skodelice zelenjavne jušne osnove, skodelico sesekljane paprike, dve naribani repi, žlico mletega koriandra, žlico mletega koromača, sol in poper. Mešajte na rahlem ognju pol ure. Na koncu vmešajte sok limone in žlico svežega timijana. Preden postrežete, okrasite s svežim kozjim sirom.

Zoper brezvoljnost in depresivnost

JUHA Z LOSOSOM: Velika količina maščobnih kislin omega 6 v lososu prežene čemerno razpoloženje. V posodi zavrite pet skodelic (po 250 ml) vode, pol kilograma lososa, osem tenkih rezin ingverja in 250 gramov gobic šitake. Med vrenjem, ki naj traja približno osem minut, bodite dosledni z mešanjem. Losos bo počasi spremenil barvo in se zmehčal. V drugi posodi skuhajte 180 gramov rezancev in jih precedite. Lososa natrgajte na koščke in ga dajte v prvo posodo, skupaj z rezanci, četrt žličke mlete rdeče paprike in soljo. Zalijte s tretjino skodelice jušne osnove in še enkrat na hitro povrite. Ponudite z narezano zeleno čebulo.

Dreamstime
Tik preden juho ponudite, vmešajte dve žlici medu.

Zoper vneto grlo in kašelj

JUHA Z MEDOM: Med se oprime grla in ga zaščiti pred nadležnim kašljem ter pekočim občutkom. V temnejših vrstah medu je več antioksidantov in mineralov kot v svetlejših. Na eni žlici olja prepražite dve sesekljani šalotki, dodajte pet žlic zelenjavne jušne osnove in eno naribano manjšo bučo, dve naribani jabolki, najbolje zeleni, eno žlico mletega ingverja, četrt žličke muškatnega oreščka, eno žličko posušenega žajblja, sol in poper. Na rahlem ognju kuhajte 30 minut. Tik preden ponudite, vmešajte dve žlici medu in dodajte nekaj orehovih polovičk.

Za krepke kosti

JUHA Z BROKOLIJEM: Kalcij je v kombinaciji z vitaminom K najmočnejši zaviralec osteoporoze, oboje pa lahko dobite v brokoliju. Segrejte v ponvi eno žlico olja, dodajte eno narezano šalotko in dva stroka sesekljanega česna. Kuhajte tri minute. Dodajte štiri skodelice jušne osnove in vršičke enega velikega brokolija, eno žlico posušenega origana ter po četrt žličke soli in popra. Mešajte na rahlem ognju 20 minut. Zdaj dodajte še žlico rdečega vinskega kisa in sok ene limone. Dobro premešajte in dodajte še skodelico mandljevega mleka. Naj vre še dve minuti.