Zdravje

Avtoimunske bolezni so vse bolj prisotne

T.D.
1. 12. 2019, 14.49
Posodobljeno: 1. 12. 2019, 14.49
Deli članek:

Skrb vzbujajoče je predvsem dejstvo, da mnogi primeri avtoimunskih bolezni ostanejo nediagnosticirani ali napačno diagnosticirani, o boleznih pa je bolj malo znanega.

Profimedia
Čeprav avtoimunske bolezni naraščajo, vzrokov zanje z gotovostjo še ne poznamo

Nedvomno ste za avtoimunske bolezni že slišali, zagotovo pa ne veste, da njihova pogostost z leti vse bolj narašča. Še več, avtoimunske bolezni so dandanes tako pogoste kot rak ali srčno-žilne bolezni. Pogosto pa niti ne vemo, da imamo katero od avtoimunskih bolezni.

Kaj so avtoimunske bolezni?

O avtoimunskih boleznih govorimo, kadar telo začne namesto tujih celic napadati lastne telesne celice. Imunski sistem telesa je sicer zasnovan tako, da v primeru ogroženosti napade vsiljivce in tujke v telesu, ob avtoimunskih boleznih pa se naše telo obrne proti samemu sebi. Najbolj znane avtoimunske bolezni so bolezni ščitnice, različne alergije, kožne bolezni in vnetne bolezni, mednje spadajo tudi revmatoidni artritis, lupus, multipla skleroza, vnetne črevesne bolezni, alzheimerjeva in parkinsonova bolezen.

Zakaj se telesa obrnejo proti sebi?

Čeprav avtoimunske bolezni naraščajo, vzrokov zanje z gotovostjo še ne poznamo. Znanstveniki sicer poznajo nekaj sprožilcev; eden od njih je tisti, na katerega so opozarjali že naši stari starši, pravijo strokovnjaki, in to je tako imenovana teorija higiene. Gre preprosto za to, da smo ljudje dandanes premalo izpostavljeni umazaniji in mikrobom, kar naj bi naš imunski sistem, ki se spopada z vsem tem, spravljalo iz ravnovesja. Druga, tako imenovana mikrobiomska teorija, govori o tem, da smo ljudje z novodobno predelano hrano in pretiranim uživanjem zdravil ter drugih kemijskih substanc preprosto uničili mikrobiome – bakterije in kulture, ki živijo na in v našem telesu. Zlasti tiste bakterije v črevesju, ki uravnavajo delovanje našega imunskega sistema.

Alarm za avtoimunske bolezni

Ker so avtoimunske bolezni vse pogostejše, njihovi vzroki še ne povsem pojasnjeni, zdravniki pa opozarjajo, da so pogosto tudi nediagnosticirane, se seveda upravičeno sprašujete, ali se morda tudi vi spoprijemate z avtoimunskim odzivom telesa. Zato bodite pozorni na simptome, ki jih povezujemo z njimi. Vneti in boleči sklepi, glavoboli, utrujenost, nizka raven energije, prebavne težave brez pravega vzroka, kožni izpuščaji, težave pri hujšanju ali karkoli drugega, kar se vam samim ne zdi normalno, je lahko vzrok za težave s ščitnico, artritična obolenja ali katerekoli druge oblike avtoimunskih nepravilnosti. Če čutite, da nekaj ni v redu, ne odlašajte s pregledom pri zdravniku.