sončenje presredka

FOTO in VIDEO: Nastavljanje zadnjice soncu ali najnovejša neumnost spletnih »zdravilcev«

S.R.
1. 12. 2019, 16.05
Posodobljeno: 1. 12. 2019, 19.19
Deli članek:

Zdravstveni trendi, ki se v zadnjih letih kot kuga širijo po spletu, le da so namesto bolh in posledično podgan prenašalci slavni influencerji, segajo vse od uporabnih do malodane norih.

Instagram
Zadošča 30 sekund na dan.

Sončenje presredka, tako imenovan »Perineum Sunning,« ali z drugimi besedami, nastavljanje zadnje plati nebrzdani moči sončnih žarkov, bržkone spada med slednje. Z le nekajminutnim sončenjem presredka tedensko boste energijo srkali neposredno iz sonca, pravijo. Bilo bi smešno, če ne bi bilo nevarno. 

Kot je na instagramu zatrdila znana spletna »zdravilka« in influencerka metafizična Meghan (Metaphysical Megan), je že 30 sekundna neposredna izpostavljenost presredka sončnim žarkom na dan enakovredna siceršnji celodnevni izpostavljenosti soncu v oblačilih. Legenda se je rodila, trend sončenja presredka pa se je izstrelil med zvezde. Metafizična Meghan je šla še dlje, s sončenjem presredka, pravi, vsrkaš več energije, kot če bi popil več skodelic kave, prav tako pa izboljšuje spanec in dobro dene duši. Zdravstveni strokovnjaki so se nepresenetljivo prijeli za glave, medtem ko so fiziki podobnih psevdo tez že vajeni, zato so najverjetneje zgolj zavili z očmi. Prvi so se seveda morali odzvati. Opozarjajo, da je presredek, torej predel med zadnjikom in nožnico, posebej občutljiv del telesa, zato ga ni dobro brez zaščite izpostavljati soncu, saj se lahko bistveno poveča tveganje za kožnega raka. 

Z opozorili so najverjetneje že prepozni, saj so trend z obema rokama zagrabili tudi nekateri zvezdniki. Da za dodaten odmerek vitamina D v zimskih mesecih sonči presredek, je denimo že razkrila hollywoodska zvezdnica Shylene Woodley, snežna kepa se tako že kotali. »Da, čuječnost, meditiranje in vitamin D so koristni za telesno in duševno zdravje, a ni vam treba ob sončenju poškodovati tudi kože,« se je ob trend obregnila zdravnica Diana Gall, ki je pojasnila, da ni niti enega dokaza, da bi bilo sončenje presredka koristno za telesno počutje. A komu mar dokazi.