kožna tegoba

Luskavica – bolezen, ki lahko skrajša življenje

T.D.
29. 11. 2019, 21.32
Posodobljeno: 18. 4. 2023, 09.53
Deli članek:

Kako jo prepoznamo in kaj lahko storimo?

Profimedia
Zelo pomembna sta celosten pristop k zdravljenju in redno spremljanje luskavice.

Luskavica je zelo razširjena kronična, ponavljajoča se vnetna kožna bolezen, s predeli zadebeljene, luskaste kože, kar obolelemu povzroča nelagodje v lastnem telesu in družbi.

Psoriaza, kakor ji tudi pravimo, je vnetna bolezen, ki povzroča žarišča na koži, prekrita s srebrno sivimi luskami. Najpogosteje prizadene komolce, kolena, ledveni predel in nohte. Za zdaj se strokovnjaki strinjajo, da je dedna in ni nalezljiva. Vendar bolezen krajša življenjsko dobo, saj povečuje tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni in podobno. Zato sta celosten pristop k zdravljenju in redno spremljanje luskavice ključna.

Prvi znaki

Večinoma se pri luskavici najprej pojavijo rdečkasta žarišča zadebeljene kože nad komolci, koleni, včasih tudi na lasišču; ta žarišča so pokrita s srebrnkasto sivimi luskami. Zaradi pridružene bolezni, psoriatičnega artritisa, lahko celo izginevajo sklepi prstov; sredinec se lahko skrajša do te mere, da je najkrajši prst na roki.

Različne oblike

Luskavica ima veliko obrazov. Psoriaza v plakih se kaže v obliki obsežnih plošč, ki največkrat prizadenejo predele nad velikimi sklepi, nad komolci, koleni in nad križem. Kapljičasta oblika luskavice se kaže s kapljicami, po navadi pa izbruhne po angini oziroma vnetju žrela. Pogostejša je pri otrocih in mladih odraslih. Izjemno pogosto jo povzroči stres, kar bolnika pahne v začarani krog. Več ko je stresa, hujše zagone ima bolezen. Inverzna oblika luskavice se pojavi tudi v kožnih gubah, denimo pod dojkami, pod pazduhami, v popku in celo okoli spolovila. Eritodermična oblika pogosto prizadene kar celo telo. Skoraj tretjina ljudi ima zaradi tega težave s sklepi, desetina bolnikov se komaj premika, tako resne bolezni jih pestijo. Pustulozna oblika luskavice povzroča drobna gnojna žarišča, predvsem na dlaneh in podplatih.

Samopomoč

Izjemno blagodejno vpliva na kožo klimatsko zdravljenje ob morju, z obilo kopanja v morski vodi, tudi tako, da močimo lase. Pri luskavici, ki zajame večje površine kože, je zelo učinkovito zdravljenje z ultravijolično svetlobo, pri katerem je edina slaba stran, da nekoliko poveča ogroženost s kožnim rakom, zato mora potekati pod nadzorom dermatologa. Pomaga tudi zmerno sončenje, brez sončnih opeklin seveda. Za vsak dan pa velja, da se morate izogibati kopelim, milom in šamponom, ki izsušujejo kožo. Kupujte kozmetiko, obogateno z olji. Oblačila naj bodo karseda udobna, ohlapna, prednost dajte oblekam iz bombaža, lanu in svile, saj dihajo in ne dražijo kože. Dovolj spite in se priučite tehnik sproščanja, saj utrujenost in pomanjkanje spanca sprožata stres, ta pa zagone luskavice. Poskrbite za močan imunski sistem s prehrano z obilo zelenjave in sadja.