Kašelj in izpuščaji

Ste alergični na pršice, živalsko dlako in prah?

T.D.
16. 11. 2019, 12.23
Deli članek:

Zgolj z zanašanjem na medicino ne moremo pozdraviti nobene alergijske bolezni. Pomemben del zdravljenja je izogibanje alergenom in ga moramo karseda upoštevati.

Dreamstime
Pri alergijskem konjunktivitisu se nam po stiku z alergenom začnejo solziti oči, postanejo rdeče in zelo srbeče.

Alergijske bolezni, kot so razni kožni izpuščaji, bronhialna astma in alergijski rinitis, so pogoste, vendar to še ne pomeni, da moramo pri vsakem kašlju ali izcedku iz nosu kar takoj pomisliti na zdravila. Kdaj pa je treba ukrepati? Atopijski dermatitis kot posledico alergije nakazujejo ponavljajoči se, nekaj tednov ali mesecev trajajoči srbeči izpuščaji, pri otrocih so pogosto povezani z zaužitjem kakšne hrane. Diagnozo atopijskega dermatitisa je pri odraslih lažje postaviti, saj so kožne spremembe večinoma enake; koža je suha, rdeča in srbeča, pozneje pa izrazito suha in otrdela. Izpuščaji se pojavijo na pregibih udov, na vratu, lahko tudi na obrazu in prstih rok.

Astma in alergijski rinitis

Na alergijske sprožilce astme moramo pomisliti, kadar po stiku z mačko, večjo količino hišnega prahu ali ob sprehodu po travah v času njihovega cvetenja začnemo kašljati, hitreje dihati in sopsti. Bronhialno astmo pri predšolskih otrocih, predvsem v prvih letih življenja, pa sproži že običajen prehlad. Na alergijski rinitis nas opozarjajo srbenje nosu, voden izcedek in zamašen nos. Težave nastopijo, kakor pri astmi, ob izpostavljenosti alergenom. Če smo alergični na pršico hišnega prahu, nam je lahko neprijetno vse leto, predvsem zjutraj in zvečer v postelji. Spet drugi smo alergični na pelode trav, dreves ali plevelov, na mačka, psa, konje. Pri alergijskem konjunktivitisu se nam po stiku z alergenom začnejo solziti oči, postanejo rdeče in zelo srbeče.

Dreamstime
Pri atopijskem dermatitisu uporabljamo čim manj mila.

Kaj storiti?

Zgolj z zanašanjem na medicino ne moremo pozdraviti nobene alergijske bolezni. Pomemben del zdravljenja je izogibanje alergenom in ga moramo karseda upoštevati. Izpostavljenost pršicam lahko denimo zmanjšamo z uporabo protialergijskih prevlek za žimnice in blazine, odstraniti pa moramo tudi plišaste igrače in preproge.

Nega kože pri atopijskem dermatitisu

Nega kože pri atopijskem dermatitisu je enaka pri vseh pacientih, ne glede na starost. Skrbeti moramo za redno nego z nevtralno in dovolj mastno, hidratantno kozmetiko, kupljeno v lekarni, nikar v drogeriji. Uporabljamo čim manj mila, peneče kopeli ne pridejo v poštev. Le pri koži brez izpuščajev si lahko privoščimo oljne kopeli, pri izpuščajih na rokah pa se navadimo na mazanje po vsakem umivanju rok. Nosimo udobna, bombažna oblačila.

Kdaj je astma dobro zdravljena?

Večina bolnikov z astmo se sprijazni s tem, da jih bo bolezen vse življenje omejevala, saj so prepričani, da urejena astma, ki ne povzroča nobenih težav, ne obstaja. Ne bo držalo! Astma je postala zadnja leta tako obvladljiva bolezen, da nam ni treba imeti ne dnevnih ne nočnih simptomov, lotevamo se lahko vseh športov, nimamo poslabšanj astme, v službi zaradi te nikoli nismo odsotni, prav tako ne potrebujemo kratko delujočih bronhodilatorjev. Če imamo urejeno astmo, je naša pljučna funkcija stoodstotna! Če ni tako, se posvetujmo z zdravnikom, ki nam bo pomagal lepše zaživeti z našim kroničnim sostanovalcem.