BREZ IZGOVOROV

Deset minut nam vzame, da preprečimo poškodbo

T.D.
7. 9. 2019, 21.40
Deli članek:

Da, vemo, vedno se mudi. Po navadi začnete teči že na poti iz stanovanja oziroma hiše. Toda takšen način je napačen in lahko hitro vodi do nevšečnosti in poškodb.

Profimedia
Ogrevanje se začne z lahkotnim tekom ali hitro hojo.

Tako kot potrebuje vaš jekleni konjiček nekaj minut, da ogreje motor, tako ga potrebujete tudi vi. Vaše telo namreč potrebuje dobrih 10 minut, da doseže optimalno raven športne pripravljenosti. Zato je ogrevanje tako pomembno. Še zlasti pa je pomembno, da poteka pravilno. Zato naslednjič, ko se boste odpravili na tek, prvih 10 minut posvetite temu.

Zakaj je ogrevanje tako pomembno?

Z dobrim ogrevanjem preprečimo morebitne poškodbe, ki se lahko (pre)hitro pojavijo, če smo neogreti. Če ostanejo mišice napete in neprožne, se ob večjem naporu bistveno hitreje vnamejo, natrgajo ali celo strgajo. Večina poškodb nastane zaradi hitrih nenadnih gibov telesa, ki jih neogreto telo ne zmore prenesti.

Koliko časa naj traja ogrevanje?

Pravilno ogrevanje naj traja vsaj 10 minut, če imate čas, pa lahko tudi kakšno minuto dlje. Seveda je ogrevanje pomembno tudi pri tem, na kakšen tek se odpravljate. Če gre za džoging, bo pet minut dovolj, če boste pretekli daljšo razdaljo, pa naj bo tudi ogrevanje daljše.

Vedno začnite počasi

Ogrevanje se začne z lahkotnim tekom ali hitro hojo. Za začetek so zelo priporočljive gimnastične vaje, kot so zasuk vratu levo-desno, kroženje z rameni, kroženje z rokami, odklon telesa, kroženje z boki, predklon telesa, predklon telesa v razkoraku, izpadni korak, razteg sprednje stegenske mišice, razteg ahilovih tetiv in podobno.

Gimnastične vaje za ogrevanje

Gimnastične vaje so namenjene izključno ogrevanju in niso raztezne vaje – se pravi vse vaje delamo dinamično, ne prehitro in ne prepočasi, raztezanje pa pomeni, da v nekem položaju nekaj časa vztrajamo. Po gimnastičnih vajah sledi posebno ogrevanje, kar pomeni, da še posebej ogrejemo tiste dele telesa, ki so pri posamezni športni aktivnosti posebej obremenjeni: pri teku morate narediti predvsem dovolj vaj za noge.