Antibiotiki bi težavo lahko odpravili, če ne bi bakterija prelisičila človeštva in postala odporna proti vsakemu novemu zdravilu. Z menjavanjem genskega materiala grožnja, da se razvije supergonoreja, postaja vse verjetnejša.

Več deset milijonov okuženih vsako leto

Vsako leto se z bakterijo gonoreje okuži približno 78 milijonov ljudi, ocenjuje Svetovna zdravstvena organizacija (SZO). Okuženi so lahko genitalije, zadnjik in/ali grlo. Čeprav se največkrat okužijo moški, pa imajo okužene ženske hujše posledice: vnetno medenično bolezen, zunajmaternično nosečnost, neplodnost in povečano nevarnost za okužbo z virusom HIV. Porast okužb z gonorejo je posledica zmanjšane uporabe kondomov (po prvem strahu pred aidsom se je človeštvo nekoliko »uspavalo«, previdnost se je zmanjšala), vse večje urbanizacije in veliko možnosti za potovanja, trdi SZO. Če k temu dodamo še slabo odkrivanje okužb ter neuspešno zdravljenje, postaja razumljivo, da je okuženih vse več.

Najbolj ogroženi so mladi

Veliko ljudi misli, da je oralni seks varen – saj tudi je, če varnost pomeni le, da ženska ne bo zanosila. Toda varen seks je še vse kaj drugega. Spolno prenosljive bolezni z grozečo možnostjo aidsa so za človeštvo veliko večja nevarnost. Bakterijo gonoreje lahko človek dobi tudi z oralnim seksom. Raziskave kažejo, da se za tako spolnost odločajo predvsem mladi ljudje; Američani so z anonimno raziskavo ugotovili, da ima dve tretjini mladih (starih od 15 do 24 let) oralne spolne odnose. Anketa je pokazala, da se večina mladih, posebno najstnikov, ne zaveda možnosti za okužbo tudi pri tovrstnih spolnih odnosih. Ker pa na ustrezne službe dostikrat naslavljajo vprašanje, ali se lahko spolno prenosljive bolezni prenašajo tudi z oralnim seksom (to sprašujejo, ko je taka izkušnja že za njimi in jih začne skrbeti), je upati, da se bo uporaba kondomov znova razširila. To je eden najbolj zanesljivih načinov, da se okužbe ne širijo.

Gonorejo je mogoče preprečiti

Upoštevati je treba znane nasvete o vzdržnosti, o odnosih z enim samim partnerjem, ki je zanesljiv (kolikor je to mogoče vedeti), in poskrbeti tudi za redno in pravilno uporabo kondomov. Žal ni na voljo hitrih in zanesljivih diagnostičnih testov za okužbe z gonorejo. Dokazati jo je mogoče le z odvzemom brisa iz vagine oziroma pri moških iz sečnice (danke, grla). Veliko okuženih nima nobenih znakov bolezni – okužbe se sploh ne zavedajo. Nekaj dni (od dva do deset ali 14) po okužbi se lahko pri moških pojavi vnetje sečnice, zato je uriniranje boleče. Ženske lahko opazijo gnojni izcedek, krči pri menstruaciji so lahko bolj boleči. Ker pa so to tudi znaki drugih zdravstvenih težav, se dostikrat zgodi, da ženska okužbe ne zazna, zato nastanejo zapleti. Če okužba prizadene maternico in jajcevode, se lahko razvije vnetna medenična bolezen. Najhujša posledica je neplodnost. Nekaj podobnega se lahko zgodi tudi moškim, če nastane vnetje semenovoda. Kot rečeno, z bakterijo gonoreje se je mogoče okužiti s spolnim odnosom, vendar ne le z vaginalnim, ampak tudi z analnim ali oralnim (kar velja za oba partnerja). Okužena ženska lahko okuži svojega novorojenčka med porodom.