Mediteranska dieta, ki je sicer španskega izvora, vam pomaga pokuriti trikrat več maščob kot druge diete, izboljša imunski sistem, prepreči tretjino srčnih infarktov in možganskih kapi in še bi lahko naštevali. Poleg tega se je je, zaradi slastnih in obilno zabeljenih jedi, ki nasitijo, lažje držati kot kateregakoli drugega shujševalnega načrta. Kaj še čakate? Kupite hladno stiskano olivno olje, ribe in zelenjavo ter shujšajte do štiri kilograme na teden!

Prave maščobe in blagodejne vlaknine

Pri mediteranski dieti celo priporočajo pistacije oziroma mandlje, olivno olje, obenem pa veliko zelenjave in sadja. Namesto hrenovk svetujejo tunino in namesto čipsa v foliji popečen krompir. Če se boste držali teh preprostih navodil, se bo hujšanje sprožilo samo od sebe; zaužili boste namreč manj sladkorja, bele moke in slabe maščobe, po drugi strani pa obilo antioksidantov in maščobnih kislin omega 3. Vse te prehranske spremembe močno pripomorejo k ohranjanju zdravega hormonskega ravnovesja, ki je ključnega pomena za vitek pas.

ribji file z zelenjavo
Dreamstime
Ribe pospešijo izločanje hormona, ki poskrbi za občutek sitosti.

Olivno olje in ribe

Olivno olje sprošča v možganih kemikalije, ki spodbujajo dobro razpoloženje in krotijo potrebo po tem, da bi kaj prigriznili. Vsebuje pa tudi ogromno antioksidantov in maščobnih kislin, ki topijo predvsem trebušno maščobo. Ker so zaradi olivnega olja ribe in zelenjava tako okusne, jih prebivalci Mediterana toliko več pojedo. Znajdemo se v pozitivnem »začaranem krogu« hujšanja in boljšega počutja.

Okus po morju

Mediteran obožuje ribe in zelenjavo ter vas vabi, da tudi vi eksperimentirate z njimi. Če je olivno olje živilo številka ena, so ribe in zelenjava na pohvalnem drugem mestu. Zakaj? Ribe pospešijo izločanje hormona, ki sporoči možganom, da je naše telo sito. Bolj ko se bomo trudili nadomestiti rdeče in predelano meso z ribami, manj kalorij bomo zaužili in bolj bomo razbremenili arterije. Pri zelenjavi pa je tako, da več ko je pojemo, hitreje hujšamo, kajti veliko kalorij se porabi že za samo presnovo zelenjave. Mediteran nas spodbuja k uživanju svežih solat in le rahlo popečene zelenjave.

Vse prednosti olivnega olja 

Olivno olje vsebuje obilo polifenolov, antioksidantov, ki jih že vrsto let povezujejo z ozkim pasom, pripomorejo pa tudi k še boljši absorpciji antioksidantov iz drugih živil. V olivnem olju je tudi veliko mononenasičenih maščobnih kislin, te pa znižujejo raven inzulina, hormona, ki spreminja odvečni krvni sladkor v trebušno maščobo. Raziskave so potrdile, da lahko uživanje teh maščobnih kislin pospeši hujšanje za več kot trikrat. Se pravi, da je hujšanje z olivnim oljem učinkovitejše kot najstrožja dieta oziroma je idealno za najbolj nepotrpežljive posameznike, ki bi že jutri radi smuknili v nižjo konfekcijsko številko.

Zlata pravila hujšanja

Vsak večji obrok začnite z neomejenimi količinami sadja in zelenjave; zaužijte ju najmanj dve skodelici na obrok. Ob vsakem obroku pojejte porcijo pustih beljakovin: ribe, pustega piščanca, skodelico posnetega jogurta ali dve jajci. Prednost dajte nepredelanim ogljikovim hidratom: stročnicam, rjavemu rižu, polnozrnatemu kruhu in testeninam. Ob vsakem obroku vam pripada porcija. Ravno tako ob jedi ne pozabite na eno do tri žličke olivnega olja.