DEFORMACIJE STOPAL

Preglavice in bolečine prinese neprava obutev

Tea Dečman
15. 6. 2019, 10.05
Deli članek:

Niso samo vrtoglave pete slabe za noge, stopala in držo, temveč tudi čevlji, ki se na prvi pogled zdijo udobni, a se na dolgi rok in več prehojenih korakov izkažejo za ne prav dobro izbiro.

Profimedia
Poletna obutev pogosto ne zagotavlja dobre opore gležnjem.

Težave povzročajo predvsem trdi čevlji, ki so preozki in v sprednjem delu zašiljeni, neprimerne velikosti in s previsoko peto. A ortopedi se na splošno strinjajo, da so čevlji s povsem ravnim podplatom, ki poleg tega ne zagotavljajo niti dobre opore gležnjem, prav tako slaba izbira za vaša stopala. Po domače: balerinke, japonke in tudi izjemno priljubljene uggice vam dolgoročno škodujejo ne glede na to, kako udobne so.

Profimedia
Pogosto nošenje visokih pet lahko povzroči težave s stopali.

Žulji še najmanjšatežava

Raziskava ameriške zveze ortopedske medicine je pokazala, da ima več kot polovica žensk težave s podplati, ki jim otežujejo normalno življenje. Poglejmo, katere so najbolj občutljive točke stopal in kako olajšati bolečine. Hallux valgus ali ukrivljen nožni palec je daleč najpogostejša deformacija prednjega dela stopala. O deformaciji govorimo, ko se kot med prvo stopalnico in prvo prstnico poveča na 15 stopinj ali več. Vsak lahko sam naredi preprost test: stopite s stopali skupaj na trdno podlago tako, da se stopalnici stikata. Če med obema prstnicama ni presledka, nimamo deformacije. Če pa je med njima razmik, pomeni, da gre za manjšo ali večjo deformacijo; v tem primeru se med stopalnicama in prstnicama oblikuje podoba črke x. Opisana deformacija lahko prizadene vse ljudi, ne glede na spol in starost, vendar je pogostejša pri ženskah v srednjih letih. Ženske so več kot dvakrat bolj ogrožene kot moški, na kar vplivajo različni dejavniki, pogosto so to visoke pete.

Kladivasti prsti

Kadar je aktivni izteg končnega členka nemogoč, gre za kladivasto deformacijo prsta. Ta se upogne navznoter, namesto da bi ležal plosko na tleh. Kostna zadebelitev palca, ravni podplati ali visoke pete povzročijo, da palec pritiska na sosednji prst, ki se začne upogibati. Bolečine lahko omilite s penastimi vložki, ki z elastiko ovijejo kladivasti prst, ali z injekcijami, ki vam jih bo dal ortoped.

Otiščanci in kurja očesa

Nabrane plasti tanke odmrle kože se na različnih delih stopala imenujejo različno, največkrat pa jih opisujemo kot otiščance, žulje in kurja očesa. Nastanejo ob prevelikem pritisku na stopala zaradi neprimerne obutve ali druge deformacije, kot so kladivasti prsti. Neprijetne težave, ki povzroča bolečine predvsem med hojo, se lahko lotite na različne načine. Enkrat ali dvakrat na teden pod prho omehčajte stopalo in oboleli predel nežno zdrgnite s kamnom ali pilo za glajenje trde kože, dokler ta ne postane rožnate barve. Nato stopalo izdatno navlažite s temu primerno kremo. Če je deformacija hujša, se nevarnosti infekcije izognite tako, da zdravljenje prepustite pedikerju.

Kladivaste prste lahko odpravite s kirurškim posegom. Odstranili vam bodo delček kosti, da se bo prst lahko poravnal, in učvrstili sklep z iglo. 

Bolečine v peti (plantarni fasciitis)

Če čutite žgočo bolečino v peti, ki je pogosto najmočnejša zjutraj, imate najverjetneje plantarni fasciitis. Gre za vnetje narastišča plantarne fascije na petnico, kar je tudi vzrok za posledično tvorbo kostnega trna na petnici. Ta deformacijanastane zaradi celodnevne hoje, prevelike telesne teže ali intenzivne fizične dejavnosti. Ploska stopala poskusite najprej korigirati z vložki, pri čemer se bo hitreje umiril tudi plantarni fasciitis. Zdravljenje lahko pospeši tudi terapija z ultrazvokom ali nova operativna metoda, ki se imenuje endoskopska plantarna fasciotomija.