PRED SPANJEM

Shujšajmo z obveznim večernim prigrizkom

Tea Dečman
9. 6. 2019, 10.02
Deli članek:

Da je treba v posteljo brez večerje, če želimo shujšati, ne velja! Lahko si privoščimo večerjo, celo slasten obložen kruhek, če le vemo, s čim ga je treba obložiti.

Dreamstime
Prava večerja lahko kuri kalorije, medtem ko vi spite.

Ključ do vitkosti se v tem primeru skriva v pravi večerji, ki pomaga kuriti kalorije še dolgo po tem, ko sladko zaspimo. Raziskave se pokazale, da se pri tem lahko zanesemo na kar nekaj živil, če jih združujemo v prave kombinacije.

Dan začnemo z zajtrkom

Čeprav je najpomembnejši obrok pri tej dieti večerja, ne smemo pozabiti na dober zajtrk. Pripravimo si kosmiče s 150 g lahkega jogurta ali pest sadja s tremi žlicami ovsenih kosmičev, ali pa obložimo kos polnozrnatega kruha z žlico puste skute oziroma rezino šunke in rezinami kumare. Niti kosila ne smemo izpustiti! Privoščimo si 150 g mesa ali ribe z 200 g zelenjave, 30 g testenin ali riža oziroma 400 g krompirja. Za večerjo pa si pripravimo katerega od spodnjih prigrizkov.

Ob prehrani, ki vključuje polnozrnate izdelke, zelenjavo, nemastne mlečne izdelke, pusto meso in ribe, bo prebava delovala v šesti prestavi. 

Sendvič z mesom

Dve žlici puste skute zmešamo z žlico mleka, solimo, popramo. Vmešamo 20 g sesekljane pečene paprike. Dva goveja zrezka (po 40 g) popečemo v ponvi na malo olja, solimo. Polnozrnato štručko (120 g) razpolovimo, namažemo s skutnim namazom, potresemo z rukolo, obložimo z mesom, popramo in sestavimo v sendvič.

Zelenjavni namaz na polnozrnatem kruhu

Osmukamo vejico bazilike in lističe sesekljamo. Por narežemo na obročke, paradižnik na koščke. Vse zmešamo. Z vilicami zdrobimo 100 g lahkega sira feta, dodamo dve žlici lahkega jogurta in polovico zelenjave s porom. Solimo, popramo in z namazom premažemo dve rezini (po 45 g) polnozrnatega kruha. Potresemo s preostalim delom zelenjavne mešanice.

Motovilec z dimljeno postrvjo

Skuhamo 20 g leče. Solimo. Na trakove narežemo 100 g cikorije, na koščke pa 50 g kuhane rdeče pese in šalotko. Za preliv zmešamo dve žlici belega vinskega kisa, tri žličke olja, žlico vode, žličko gorčice, šalotko, sol in poper. Vmešamo lečo. Na drobno zrežemo postrv. Zmešamo vse sestavine in dodamo 50 g motovilca.