Zdravje

Meta, rožmarin in kurkuma kot naravna pomoč pri obsevanjih!

Tea Dečman
22. 11. 2018, 07.00
Deli članek:

Vsako sevanje je potencialno nevarno, ker žarki gama lahko poškodujejo celične ovojnice in genski zapis ter sprožijo degenerativne spremembe v celicah.

dreamstime
POŠKODBA, GIPS

Rentgenska slikanja so za telo veliko manj obremenilna kot računalniška tomografija (CT-diagnostika). Odvisno je tudi od dela telesa in načina izvajanja preiskave, a načeloma boste pri rentgenski preiskavi prejeli od 50- do celo 350-krat manj sevanja kot pri CT-diagnostiki. Ultrazvok in magnetna resonanca sta s tega vidika veliko primernejši metodi, pri katerih nismo »obsevani«.

Kaj lahko storimo pred posegi?

Če vemo, da se žarki gama v telesu obnašajo kot zelo močni prosti radikali, lahko s povečanim uživanjem antioksidantov precej zmanjšamo škodo, ki jo obsevanja povzročajo. Zanimivo je, da bodo celice, ki imajo na razpolago več organskega kalcija, manj dovzetne za posledice sevanja. Zelo pomembno je, da hkrati uživate magnezij, ki ima ključno vlogo pri hitrih popravilih poškodb DNK v celicah. Močne radioprotektivne učinke (zaščito pri sevanju) imajo tudi nekatere rastline.

Profimedia
Težave z mehurjem blažijo že pripravki iz koprivinih listov. Za lajšanje inkontinence lahko uporabite tudi izvleček iz semena navadne buče, ki je zelo učinkovit.

Kaj pa po slikanju?

Če so takšni diagnostični postopki že za vami, je pomembno telesu čim prej zagotoviti nujne rezervne dele za hitro popravilo poškodovanih celic. Telesu lahko pomagate tudi skozi kožo. Če so vam na primer delali RTG-posnetek noge, jo po posegu namažite z magnezijevim oljem. Kakovostna olja (na primer orehovo, konopljino ...) si lahko tudi vtirate v prizadete dele kože, izpirate s čajem in podobno. Zagotovo pa bo telo potrebovalo tudi več pomoči, da obvlada tiha vnetja, ki jih povzročajo poškodbe žarkov gama, zato povečajte vnos protivnetnih snovi. Najpomembnejše so kakovostne maščobe omega 3, ki prve padejo pod udarom oksidativnih snovi in tako povzročijo poškodbe naših celičnih ovojnic. Torej, zaužijte več lanenega, orehovega, konopljinega olja ali kakovostna prehranska dopolnila, ki vsebujejo maščobe omega 3.

Poprova meta

dokazano preprečuje rakave spremembe v celicah. Za takšen namen pred posegom in po njem uživamo večje količine metinega čaja (do en liter na dan).

Zelena

Ta učinkuje s številnimi mehanizmi. Sok iz gomolja in listov se priporoča kot odlična zaščita pred sevanji in kemoterapijo.

Zelišča

Protitumorno in močno antioksidativno učinkovanje so dokazali tudi za alkoholni izvleček črne kumine, drobnjak, galgant, hren, kapre, klinčke, kumin, kurkumo, peteršilj, rožmarin, žafran, žajbelj ...