Zdravje

Odpravite bolečine zaradi miške in tipkovnice!

Tea Dečman
18. 11. 2018, 21.44
Deli članek:

Verjetnost, da pride do bolečin in težav, zmanjšamo s pogostimi odmori med delom, pravilno držo ter razgibavanjem dlani in zapestij.

profimedia
Zaradi anatomskih lastnosti in nekaterih gibov se zgodi, da nenehno pritiskanje povzroči vnetje, sledijo seveda bolečine.

Predvsem računalničarji in ljudje, ki opravljajo pisarniško delo, pri katerem z rokami nenehno ponavljajo iste gibe, poznajo težavo: ščemenje v zapestju, otrplost prstov, mrzle roke, ki so posledica slabe prekrvitve in vnetih malih mišic v sklepu. Da bi te bolečine preprečili, je priporočljivo vsak dan narediti serijo vaj za zapestja in roke. To vam vzame le dobrih 10 minut časa, prinese pa veliko olajšanja. Vaje so povsem preproste, izvajate pa jih lahko praktično kjerkoli.

Raztezajte in krepite zapestja

Naslonite podlaket na rob kavča ali mize tako, da bo zapestje gledalo čez rob. Dlan z iztegnjenimi prsti najprej obrnite navzdol, da v zapestju začutite napetost, in zadržite pet sekund. Nato jo obrnite navzgor in spet zadržite pet sekund. Z zapestjem še krožite – pet krogov v vsako smer. Drugo vajo začnite na vseh štirih. Dlani obrnite tako, da bodo prsti gledali proti kolenom. Počasi zadnjico potisnite nazaj, da v zapestju in v liniji do komolca začutite napetost (dlani ne dvigajte od tal). Če se da, se z zadnjico naslonite na pete. Še ena preprosta vaja: prepletite prste. Dlani in zapestji 10-krat zavrtite v smeri urnega kazalca in nato še 10-krat v nasprotni smeri.

dreamstime
PRIPOMOČKI ZA ZAPESTJE, VAJE

Pripomočki

Zapestje si lahko okrepite tudi z vadbenimi pripomočki. Lahko uporabite uteži, vendar zelo previdno. Zapestja morajo biti vedno poravnana, se pravi, da se ravna linija roke nadaljuje do zapestja. Če se vam zapestja nagibajo naprej ali nazaj, ste verjetno izbrali pretežke uteži. Priporočljiva je tudi vadba s škarjastim utrjevalcem dlani ali gumijastim obročem za krepitev prstov. Lahko ga daste v torbico in ga imate vedno s seboj – vadite v službi ali med gledanjem televizije.

Pest

Razprite in raztegnite vse prste na roki in položaj zadržite 30 sekund, nato prste sklenite v pest in ravno tako zadržite 30 sekund. Naredite pet ponovitev.

Molitev

Postavite se tako, da sklenete dlani kot pri molitvi, komolci naj bodo obrnjeni navzven. Zdaj znižajte roke, da začutite napetost v zapestju. Zadržite pet sekund in vrnite v izhodiščni položaj.