REDNA VADBA

Hoja, joga, plavanje in podobne aktivnosti lahko zmanjšajo pogostnost in moč bolečin pri glavobolih. Vadba obenem ublaži stres in sprosti napete mišice.

SPOZNAVNA VEDENJSKA TERAPIJA

Pri delu s terapevtom boste začeli spreminjati stresno obnašanje in misli. Tega se lahko naučite tudi z najrazličnejšimi meditativnimi metodami in čuječnostjo.

MASAŽA

s sivkinim ali metinim oljem. Obe olji delujeta pomirjujoče. Masiranje glave in vratu z njima lahko ublaži glavobol.

Morda je vaš dan zaznamovala topa in prodorna bolečina, ki se je lahko razširila kot napetost in bolečina v zatilju. Najverjetneje gre za tenzijski glavobol, ki naj bi ga povzročale spremembe možganskih snovi, kot so serotonin in endorfini, ki aktivirajo bolečinske poti in lahko skrčijo mišice okoli vratu, glave in obraza. Pri tem glavobolu je dejaven tudi trigeminalni živec, ki prenaša čutilne impulze od obraza in z njega. Povzročajo ga stres, tesnoba, depresija, utrujenost, hormonske spremembe, dolge ure pred računalnikom ali ob natančnem delu, ob katerem je glava dolgo časa v istem položaju, napačen položaj vratu med spanjem, pa tudi kajenje ter čezmerno pitje alkohola ali kave.

KAKO SI LAHKO POMAGAMO

Če tenzijskega glavobola ne želite lajšati s protibolečinskimi tabletami, preizkusite naslednje trike ... Popijte kozarec vode. Včasih je glavobol (le) znak dehidracije. V nekaterih preizkusnih študijah so celo ugotovili, da so ljudje mislili, da je njihov glavobol popustil zaradi protibolečinske tablete, ki so jo popili s kozarcem vode, a je bilo pravo zdravilo le kozarec vode, torej hidracija telesa, ne placebo tableta. Poskusite lahko tudi z masažo. Masirajte predel med palcem in kazalcem; po kitajski medicini je ta točka povezana z energijskim kanalom, ki vodi v glavo in okolico oči. Mišično napetost boste zmanjšali z vročim ali hladnim obkladkom, ki ga položite na boleči predel. Uporabite obkladek, za katerega menite, da vam bo najbolj prijal; če imate raje ledene obkladke, v brisačo zavijte nekaj ledu in jo položite na boleči predel. Led otopi bolečino in preusmeri pozornost z nje. Pomaga tudi, če noge namakate v vroči vodi. Toplota bo pritegnila kri iz glave v noge, kar bo pomagalo ublažiti bolečino.