Zdravje

Ustavimo solzne oči, rdeč nos ter praskanje po grlu

Tea Dečman
4. 11. 2018, 16.00
Deli članek:

Alergije povezujemo s toplimi meseci, a zaradi verižnih reakcij vse več ljudi podobne težave pestijo tudi jeseni in pozimi ali kar vse leto.

Dreamstime
Nadležna jesenska alergija.

Alergeni različnih pršic so vzrok solznih oči in smrkanja oziroma alergijskega rinitisa vse leto. Za isto obdobje in podobne, vlažne razmere, celo za najmirnejši zimski čas, je značilna še alergija na plesen v zraku, tu pa so še dlake in izločki domačih živali, poznopoletni in jesenski cvetni prah plevelov in nekaterih drugih zeli, vključno z ambrozijo in artemizijo. Za vse leto je vse bolj značilna tudi navzkrižna alergija pelodnih alergenov oziroma alergija na sadje in zelenjavo, potem alergija na različne zeli, začimbe in morske sadeže. Zadnje čase zdravniki ugotavljajo predvsem navzkrižne alergije med lateksom ter sadjem in zelenjavo.

Preprečevanje in zdravljenje

Ko zdravnik s testiranji potrdi, na kaj ste alergični, je najboljši način zdravljenja, da se alergenu, denimo hišnemu prahu, kolikor je le mogoče, izogibate. A pot do jasne »diagnoze« velikokrat ni preprosta. Zdravniki alergologi so vse bolj glasni, da je treba obiskati zdravnika, če nepojasnjeno kašljate teden dni ali vam teče iz nosu. Ljudje s težavo običajno predolgo trpijo in neredko pestujejo svojo alergijsko bolezen tako dolgo in s takimi težavami, da pride vmes do nove alergijske bolezni, ali pa doživijo smrtno nevarno anafilaktično reakcijo.

Lajšanje neprijetnosti in težav

Simptome hitro olajšajo nosna pršila, ki vsebujejo dekongestive, vendar teh ne smete uporabljati prepogosto. Tablete ali nosna pršila, ki vsebujejo antihistaminike, lahko ublažijo vnetje in srbečico, kapljice za oči pa očesne težave. Le v hujših primerih svetujejo zdravljenje s kortikosteroidi. Za zdaj najuspešnejša oblika zdravljenja je imunoterapija, ko prejmete postopno vse večje odmerke alergena, kar zmanjša občutljivost imunskega sistema.

Alergija na mraz

Največkrat se pokaže v obliki rdečih, oteklih in močno srbečih prstov. Vzrok se skriva v ledeno mrzlem zraku in hladni vodi. Pomaga že topla obleka, ki dobro prekrije telo.

Atopijski dermatitis 

Zanj je značilna izjemno suha koža, ki postane občutljiva na mrazu. Zato si je treba pozimi izpostavljene predele posebej zaščititi z zelo mastno kremo.

Srbečica

Kožo negujte z nevtralno in dovolj mastno kremo ter uporabljajte hidratantno kozmetiko, kupljeno v lekarnah. Skoparite z milom in penečimi kopelmi. Nosite bombažna, ohlapnejša oblačila.

Zimski alergijski rinitis Tudi zimski alergijski rinitis se kaže kot srbenje v nosu, pogosto kihanje, voden izcedek in neprehodnost nosa, srbeče in pordele, solzne oči ter občutek draženja v žrelu.