Hladna jesen

Povečajte odpornost in okrepite imunski sistem

Tea Dečman
14. 10. 2018, 12.30
Deli članek:

Na srečo obstaja kar nekaj načinov, kako možnost, da bi zboleli, vsaj nekoliko zmanjšati, če se tem tegobam že ne moremo povsem izogniti.

Dreamstime
Čiliji so super izbira ob prehladu, saj redčijo sluz v nosu.

Vitamin C uživajte vsak dan. Naj bo v obliki agrumov, zelenjave (ne pozabite, paprike vsebujejo več vitamina C kot limone) ali v obliki kamu kamuja – vitamin C je vaš zaveznik. Uživati ga morate vsak dan, saj ga naše telo ne more skladiščiti, največji izkoristek pa je pri uživanju liposomskega vitamina C.

MANJ SLADKORJA, VEČ GIBANJA

Zmanjšajte količino zaužitega sladkorja. Le deset žlic sladkorja vašim belim krvničkam onemogoči, da bi uničevale bakterije, zato v svoji prehrani zmanjšajte ali vsaj omejite količino sladkorja. Pri tem ne pozabite, da ne gre le za sladkor v kavi ali sladkarije, temveč tudi za sladkor v sadnih ali energetskih napitkih ter v številnih drugih oblikah, ki ga (bolj ali manj nevede) vnašamo v svoj organizem vsak dan. Ne zanemarite telesne aktivnosti, kljub hladnemu in vlažnemu vremenu. Gibanje oziroma aerobna dejavnost pospeši srčni utrip in pretok krvi po telesu, hkrati pa spodbudi tvorjenje obrambnih celic, ki odstranjujejo viruse in slabe bakterije. Nekatere ameriške študije dokazujejo, da so ljudje, ki zmerno vadijo od pet- do šestkrat na teden, pol manj bolni in prehlajeni kot ljudje, ki niso tako telesno aktivni. A ne pozabite: ni treba, da je to trening z velikimi obremenitvami – za začetek bo dovolj že daljši sprehod s hitro hojo, ki pospeši srčni utrip.

NARAVA, VAŠ ZAVEZNIK

V naravi raste ogromno »čudežnih« rastlin, ki vam bodo pomagale okrepiti imunski sistem. Česen in čebula v juhah, ingver in limona v kombinaciji z medom v zdravilnem napitku, zelenjava, bogata z betakarotenom, čiliji, ki redčijo sluz v nosu, gobe šitake, ki pomagajo pri proizvodnji belih krvničk … Poskusite v dnevni jedilnik vnesti čim več hrane, za katero veste, da je dobra za vas, in vaša družina bo lažje preživela hladnejšo polovico leta.