NOVE RAZISKAVE

Poznate pasti, ki jih nastavlja alkohol?

Zoran Franc
13. 10. 2018, 16.00
Deli članek:

Če si boste kozarec vina privoščili do trikrat tedensko, boste koristili zdravju, večje količine so zdravju škodljive. Tvegate predvsem težave, povezane s srcem in ožiljem. Posebej nevaren je ženskam in mladim.

Dreamstime
12 let so trajale raziskave o učinkih alkohola, ki so bile izvedene po vsem svetu. Skupno je v njih sodelovalo več kot 400.000 ljudi, na katerih so znanstveniki preučevali njegovo učinkovanje.

Če je do danes veljalo prepričanje, da kozarec vina na dan koristi našemu zdravju, so strokovnjaki z univerze v Washingtonu to trditev in prepričanje ovrgli ter dokazali nasprotno. Dokazali so, da je kozarec vina (dva decilitra) res zdravo popiti le do trikrat na teden. Vino naj bi v tej količini spodbudilo delovanje srca in nekaterih drugih organov. Že kozarec, dva ali trije več na teden pa lahko škodujejo in povečajo možnost prerane smrti tudi do 20 odstotkov.

1,4 dl

 Če lahko moški spijejo do največ dva decilitra vina do trikrat na teden, je količina za ženske skoraj za tretjino manjša. Priporočena količina je 1,4 decilitra.

Skrivnost je v siru

Čeprav se Francozi nadejajo, da zaradi kozarca vina na dan redkeje obolevajo za boleznimi srca, so znanstveniki odkrili, da se skrivnost skriva v siru.

Alkohola ne uživajmo

Z novo raziskavo so odkrili, da alkohol v večini primerov prej škoduje zdravju kot koristi. Ne glede na vrsto in barvo vina. Znanstveniki menijo, da večji ko je odmik od alkohola, manjša je možnost zdravstvenih zapletov, tudi psihičnih težav, ki lahko na koncu privedejo tudi do zasvojenosti.

Ogrožene skupine

Znanstveniki so potrdili, da je učinek alkohola še posebej nevaren ženskam in mladim. Ugotovili so, da je ženski organizem še posebej občutljiv na alkohol, saj slednji izjemno negativno deluje na številne organe, povzroča pa tudi hormonsko neravnovesje. Priporočena količina alkohola pri ženskah je 1,4 decilitra trikrat na teden, kar je tretjino manj kot pa količina, ki je koristna in priporočena za moške. A tudi ta količina lahko vpliva povsem različno, saj so nekateri bolj, spet drugi manj alkoholno intolerantni. Raziskava, ki jo je opravila univerza v Washingtonu, je še dokazala, da vsak vnos alkohola dodatno poveča možnost nastanka rakavih obolenj, sploh pri ljudeh z gensko predispozicijo možnosti obolenja za rakom. Prevelike količine alkohola močno poškodujejo jetra, kar na dolgi rok vodi v cirozo jezer in povečan razvoj rakastih celic. Alkohol je pri mladih nevaren z več vidikov. Mladi še ne poznajo njegovega učinkovanja, zato lahko prevelike količine alkohola privedejo do resne zastrupitve in padca v komo. Hitreje so izpostavljeni zasvojenosti, zaradi rasti in razvoja pa tvegajo tudi poškodbe organov.

23 BOLEZNI

Kozarec alkohola dnevno poveča možnost obolenja za 23 boleznimi stanji, so ugotovili strokovnjaki z univerze v Washingtonu.

Kaj tvegamo?

Alkohol je lahko krivec tudi za druge oblike raka in bolezni, ki se pojavijo predvsem na prebavilih (požiralnik, želodec, črevesje, trebušna slinavka). Z zlorabo alkohola tvegamo tudi možganske krvavitve in nevarnosti odpovedi srca. Že majhne količine alkohola lahko pri nekaterih ljudeh izzovejo aritmije, preveliki odmerki pa alkoholno kardiomiopatijo, poškodbe srca, zaradi katerih se srce povečuje in vse bolj slabi. Alkohol ima na telo tudi diuretično delovanje, povečano izpiranje kalija iz organizma, ki je nujno potreben mineral za regulacijo krvnega tlaka. S prekomernim uživanjem alkohola torej tvegamo tudi povišanje krvnega tlaka.