Prehlad in gripa

Tegobe in tečnobe, ki jih prinese jesen

T.D.
13. 10. 2018, 12.30
Deli članek:

Velik del odgovornosti nosimo sami, ker se pred bacili slabo zavarujemo: ne umivamo si rok, ne pokrivamo ust, kadar kašljamo, in dostikrat tudi zdravnika ne obiščemo pravočasno.

Dreamstime
Kadar vas muči bronhitis, je pomembno, da veliko pijete, najbolje pomarančni čaj.

Gripa je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša kapljično, denimo s kihanjem in kašljanjem. Od tri do sedem dni po okužbi se pojavijo visoka vročina, kašelj, glavobol, bolečine v okončinah in trebuhu. Če se vročina dvigne čez 39 stopinj Celzija, je priporočljivo obiskati zdravnika. Odredil vam bo mirovanje v postelji in po potrebi predpisal sredstvo za nižanje vročine. Veliko pijte, najboljše šipkov ali kamilični čaj s ščepcem soli. Izogibajte se krajem, na katerih se zbira veliko ljudi, in ne pokrivajte se pretoplo. Proti gripi se lahko tudi cepite.

JESENSKE ALERGIJE IN BRONHITIS

Sezona alergij je poleg pomladi tudi jesen, saj hladen zrak skriva v sebi dražila, ki so prav tako neprijetna, kot je cvetni prah. Kako si lahko pomagate? Zjutraj in zvečer se čim manj zadržujte zunaj, saj je pelod v tem času bolj pri tleh, podnevi pa se dvigne v višje zračne plasti. Bronhitis je akutno vnetno obolenje sluznice v sapniku in manjših dihalnih poteh v pljučih. Če imate visoko vročino in kašelj traja dlje kot en teden, obiščite zdravnika. Kako si pomagate sami? Veliko se zadržujte na svežem zraku. Uživajte sirup za izločanje sluzi (timijan). Pripravite parne kopeli za glavo s slano vodo.

BOLEČINE V SKLEPIH

Tisti, ki trpite za artritisom, gotovo že veste, da se simptomi bolezni v hladnem in vlažnem vremenu še poslabšajo. Raziskave kažejo, da upad vročine za 10 stopinj Celzija pomeni povečano bolečino v sklepih vsaj za dvakrat. Pomagajo tople kopeli, akupunktura, protivnetna zdravila in analgetiki ter izogibanje sprehodom v mrzlem in deževnem vremenu. Oblecite se toplo, da vas ne bo zeblo. Vpišite se na terapevtsko telovadbo ali preskusite vročo jogo. Telovadni gibi pomagajo vzdrževati gibljivost sklepov in učinkovitost mišic.