Pozabljen

Z drenom nad vnetja in drisko ter kožne tegobe

Z.F.
30. 9. 2018, 13.00
Deli članek:

V teh dneh z vej drena odpadajo okrogle rdeče drnulje, ki jih pri nas le še redko nabiramo. Pa vendar rek »zdrav kot dren« ni nastal kar tako. Dren so uporabljali že v stari antiki, a smo do danes skoraj povsem pozabili nanj.

Dreamstime
Drnulje lahko uživate tudi surove.

Če smo dren nekoč vneto nabirali, ga danes mlajše generacije sploh ne poznajo več. Sicer pa, roko na srce, tudi drenova drevesa oziroma grmičke precej težko najdemo. Ko govorimo o drenu, moramo hitro opomniti, da ne gre za forzicijo, s katero mnogi dren zamenjujejo. Rumeni dren ima rumene cvetove, in če ste si uspeli zapomniti njegova rastišča, lahko v teh dneh že nabirate liste, lubje in temno rdeče plodove, imenovane drnulje. V ljudski medicini je rumeni dren poznan kot zdravilo proti driski in vročini.

Po čem slovi?

Drenovo mazilo poskrbi, da se koža prekrvavi do desetkrat hitreje. Krema je še posebej primerna za ljudi z luskavico in dermatitisom, saj se mehurčki že v nekaj urah posušijo.

Spoznajmo dren od bližje. Drnulje pa tudi listi drena vsebujejo veliko organskih kislin in sluzi, polni so vitaminov A, B1, B2, C in E, vsebujejo pa tudi veliko železa. Iz lesa so nekoč izdelovali kolesa in predmete, ki so morali vzdržati velike obremenitve. Verjetno se je ravno zaradi vzdržnosti, trdnosti in moči kasneje razvil rek »zdrav kot dren«.

ČAJ IZ DRENOVIH LISTOV

Listi so primerni za pripravo čaja. Nabiramo jih predvsem v sončnem vremenu in jih nato sušimo v senci. Posušene liste kuhamo tri minute, nato odstavimo in pustimo stati še 15 minut. Čaj je dobro uživati po obrokih. Uporablja se predvsem za poživljanje telesa, kadar smo utrujeni. Pomaga pri notranjih vnetjih ter preprečuje drisko in mrzlico. Drenov čaj lahko uporabljate tudi za zalivanje rastlin, saj pospešuje rast in bujnost cvetenja. Prav tako ugodno vpliva na ščitnico, oži vene in pospešuje cirkulacijo.

DRENOVO MAZILO

Ne pozabite na drenovo mazilo, ki je izredno učinkovito pri ranah in drugih kožnih boleznih. Pripravimo ga podobno kot druga mazila, z uporabo olj, voska in masti. Mazilo uporabljamo za preprečevanje bolečin v sklepih, pospeševanje celjenja ran in preprečevanje gnojenja. Z njim boste lahko hitro pozdravili krvaveče dlesni. Odlična pomoč je pri krčnih žilah na nogah. Odpravlja kraste na koži in blagodejno deluje na sluznico v nosu in grlu. Učinkovito pa je tudi pri vnetjih oči in ušes.