Vsako telo ima svoj ritem

Moteči vetrovi; nihče se jim ne more izogniti

Tea Dečman
28. 9. 2018, 21.30
Deli članek:

Tisto, kar je pri njih lahko najbolj zoprno oziroma neprijetno, sta njihova pogostost in vonj, ki pa sta lahko znak nekaterih resnih telesnih sprememb.

Dreamstime
Nekoliko bolj mučno je, kadar se naše ravnovesje poruši in nas posledično bolj napenja.

Morda se (zlasti ženske) kdaj pa kdaj obnašamo, kot da iz naše zadnjice ne uhaja nič, a dejstvo je, da so vetrovi povsem naraven proizvod našega telesa. Kadar smo telesno v ravnovesju in je vetrove glede na naravni ritem mogoče skorajda predvideti, ti ne povzročajo tolikšnih težav. Nekoliko bolj mučno je, kadar se naše ravnovesje poruši in nas posledično bolj napenja, vonj, ki pri tem nastane, pa je veliko bolj neprijeten. Čeprav je o tem pogosto nerodno govoriti, pa gre za povsem normalno stvar. In kadar vaši vetrovi odstopajo od povprečnih, so vzroki različni.

Za hrano si vzemite čas, jejte počasi, dobro prežvečite in med jedjo ne govorite.

VAM NAGAJAJO BAKTERIJE?

Bakterije v črevesju fermentirajo hrano, ki smo jo zaužili. To se navadno dogaja v debelem črevesu, vendar pa lahko nekaj teh bakterij zaide tudi v tanko črevo. V tem primeru fermentacijske bakterije iz debelega črevesa pridejo v stik s hrano, še preden je do konca prebavljena. Fermentacija, ki nastopi na tej stopnji, povzroča pline. Ti plini, ki nastanejo v debelem in tankem črevesu, se lahko iz telesa izločijo zgolj skozi danko. Kadar ste torej priča nepojasnjenemu povečanju vetrov, gre lahko za preprosto neravnovesje bakterij v črevesju.

JESTE SPOTOMA?

Strokovnjaki ne poudarjajo zaman, da si je za prehranjevanje treba vedno vzeti čas. Da je treba jesti počasi in v miru, hrano dobro prežvečiti in poskrbeti, da med hranjenjem čim manj govorimo. Zakaj? Ker je vse to lahko vzrok za čezmerne vetrove. Kadar jemo na hitro in spotoma, med pogovorom, denimo, ali katerim drugim opravkom, ki zahteva nekoliko globlje dihanje, med hranjenjem zajamemo veliko več zraka, kot je normalno. In več zraka ko zajamemo v želodec, več ga moramo iz njega spustiti. To se lahko zgodi bodisi v obliki spahovanja ali riganja bodisi v obliki vetrov.

Med žvečenjem žvečilnega gumija zajamemo veliko zraka, ki se nato sprošča v obliki spahovanja ali vetrov.

GLUTEN

Če ima vaše telo težave pri prebavljanju določene vrste hrane, vam bo to sporočilo z vetrovi. Bodite pozorni na to, ali se vaše telo na določeno hrano (denimo tisto, ki vsebuje gluten) odziva bolj burno kot na preostalo, in na to opozorite zdravnika.

NERAVNOVESJE BAKTERIJ

Pogosto natopi tudi po tem, ko prebolite katero od črevesnih bolezni. Takrat v vašem črevesju nastane novo ravnovesje bakterij, ki ni enako standardnemu, in zaradi tega imate nekaj časa težave z vetrovi.

OBČUTLJIVI NA PLINE

V nekaterih primerih pa morda niti ne gre za to, da vaše črevesje proizvaja več plinov kot črevesja drugih, ampak so občutki ob sproščanju teh plinov le veliko bolj neprijetni.

MLEČNI IZDELKI

Čeprav niste laktozno intolerantni, se z leti to lahko spremeni. Ali so za naše vetrove res krivi mlečni izdelki, ni težko preveriti. Preprosto bodite pozorni na to, ali vam po uživanju sira, jogurta ali skute črevesje nekoliko ponagaja.

Dreamstime
Za 10 dni se odpovejte mlečnim izdelkom, če sumite, da vas napenja zaradi njih. Po tem času bi morali opaziti izboljšanje.