Po nesreči pobegnil

Izvedenec: vozilo je bilo v trenutku nesreče izpravno

Gabrijel Toplak
28. 9. 2018, 21.00
Deli članek:

Zagovornik obtoženega se je želel pogajati, tožilstvo ni pristalo.

Gabrijel Toplak
Goran Ognjenović je na predobravnavnem naroku dogodek obžaloval, a krivde zanj ni prevzel.

Pred okrožno sodnico Barbaro Nerat je včeraj sedel 34-letni poklicni vojak Goran Ognjenović, ki mu tožilstvo očita povzročitev smrtne prometne nesreče marca lani in pobeg s kraja nesreče.

Po nesreči mu je uspelo z avtomobila sneti registrski tablici.

DOMA GA JE ČAKALA POLICIJA

Obdolženi se je z izposojenim vozilom peljal po avtocesti blizu Slovenske Bistrice. Ko je opazil stoječ tovornjak, je začel močno zavirati, zato ga je začelo zanašati. S prednjim delom vozila je trčil v madžarskega tovornjakarja Arzéna Denésa Vargo, ki je v tistem trenutku na odstavnem pasu menjaval pnevmatiko, slednjega je vrglo na pokrov motorja in prek vetrobranskega stekla na travo, kjer je obležal. Obtoženi pravi, da mu je želel pomagati, a ni slišal njegovega dihanja, prav tako ni začutil srčnega utripa. Pobeg s kraja nesreče – vseeno mu je uspelo sneti registrski tablici in poklicati prijatelja – pa pripisuje šoku, v katerem se je znašel. Doma ga je že čakala policija, ki ga je tudi vklenila.

1 leto in 8 mesecev vikend zapora mu je ponudilo tožilstvo.

ODVETNIK IN TOŽILKA DRUGAČE

Še preden je pred sodnico stopil sodni izvedenec za analizo prometnih nezgod Janez Kopač, je zagovornik obtoženega Branko Derstvenšek dejal, da je dan prej govoril z okrožno državno tožilko Ivanko Slana, ki je »nosilka« primera, o morebitnem priznanju krivde obtoženega in tem, da bi mu tožilstvo izreklo kazen v obliki družbenega dela, in ne vikend zapora. Tožilka Saška Žontar je ugovarjala, saj je, kot je dejala, tudi sama govorila s kolegico in ima drugačne informacije. Derstvenšek pa ji je odvrnil: »Ne zdi se mi korektno, da eno govori meni, drugo pa vam.«

Naslednjo obravnavo je sodnico določila že za 10. oktober, saj pričakuje, da se bo tožilstvo opredelilo do predloga odvetnika.

Kopač, ki so ga kljub temu zaslišali, pravi, da je zadevo spet pregledal in o kakršnemkoli pregretju zavor ali neizpravnosti zavor ne more govoriti. »Avto je bil brezhiben. Pregledani so bili vsi deli, res pa je, da jih nismo razstavili. Pri vozniku je šlo za hipno reakcijo, glede na zavorne sledi pa je ugotovljeno, da je hitrost pred močnim zaviranjem znašala 122 kilometrov na uro,« je dejal Kopač.