Hekerski napad

Vdrli v račune 50 milijonov uporabnikov Facebooka

S.R.
28. 9. 2018, 19.38
Posodobljeno: 28. 9. 2018, 20.31
Deli članek:

Odgovorni pri Facebooku so danes izjavili, da je bilo zaradi varnostne pomanjkljivosti, ki so jo izrabili hekerji, prizadetih skoraj 50 milijonov uporabnikov.

Profimedia
Pomanjkljivost so že odpravili, pravijo.

Pri podjetju pojasnjujejo, da so napadalci izkoristili pomanjklivost v njihovi funkciji "Poglej kot" (View as) in s tem prevzeli nadzor na računi velikega števila uporabnikov. Vdor so odkrili v torek in o tem nemudoma obvestili pristojne organe.

Prizadete uporabnike so danes pozvali, naj se v svoj račun ponovno prijavijo, pomanjkljivost pa so že odpravili, je pojasnil Guy Rosen, ki je pri podjetju odgovoren za varnost. 

"Ker smo šele na začetku preiskave, moramo še ugotoviti, ali so napadalci te račune tudi zlorabili oziroma ali so dostopali do kakšnih informacij. V tem trenutku še ne vemo, kdo stoji za napadi in od kod ti napadi izvirajo," je povedal ter dodal, da je zasebnost in varnost njihovih uporabnikov za podjetje izjemnega pomena ter da dogodek obžalujejo. Pri Facebooku sicer niso razkrili, kjer po svetu se nahajajo prizadeti uporabniki, so pa o incidentu obvestili irske regulatorje, kjer ima sedež njihova evropska podružnica.

Funkcija »Poglej kot« uporabnikom omogoča, da preverijo, kako se njihov profil prikazuje drugim uporabnikom ter kako ga vidijo njihovi prijatelji, prijatelji prijateljev in drugi uporabniki. Napadalci so v tej funkciji kot kaže odkrili več "hroščev," prek katerih so lahko "ukradli" digitalne ključe, ki uporabnikom omogočajo, da so v aplikacijo nenehno prijavljeni, da se jim torej v Facebook ni treba ponovno prijaviti vsakič, ko ga uporabljajo.