Drama

Kordiš je med ležanjem na plaži razburil gospodarstvenike

Luka Tetičkovič
28. 9. 2018, 20.34
Posodobljeno: 28. 9. 2018, 20.42
Deli članek:

Poslanci na dolgo in široko o obdavčevanju rente. Kordiš pa je gospodarstvenike vrgel iz tira kar s plaže.

STA
Miha Kordiš

Ko olja na ogenj prilije poslanec Levice Miha Kordiš, ki na družbenih omrežjih gospodarstvenikom grozi z nacionalizacijo, se sodu očitno izbije dno.

Gospodarstveniki, z Marjanom Batageljem na čelu, so namreč sklicali tiskovno konferenco, na kateri so povedali, da se v Sloveniji počutijo nezaželene in da so Kordiševo opletanje z izrazoslovjem, kot je nacionalizacija, doživeli kot težko klofuto. Gospodarstveniki se v osnovi upirajo temu, da bi bili njihovi dohodki iz rente (kapitalskega dobička) obdavčeni po isti davčni lestvici, kot so plače zaposlenih.

STA
Marjana Batagelja je obet, da bo moral od rente dati toliko kot njegov zaposleni od plače, vidno pretresel in prestrašil.

Batagelja je obet, da bo moral od rente dati toliko kot njegov zaposleni od plače, vidno pretresel in prestrašil. Kapital se namreč da preseliti iz Slovenije, nacionalno bogastvo, kot je Postojnska jama, iz katere Batagelj vleče svojo rento, malce težje.

Ob Kordišu Mesec izpade zmernež

»Šlo je za provokacijo, tega ni v programu Levice. Še manj v programu vlade,«je prvi obraz Levice Luka Mesec odgovoril na očitke gospodarstvenikom. Za razlago njegove več kot spravne drže do kapitala na nacionalni televiziji smo se obrnili na svetovalca za politično komuniciranje Alema Maksutija z Inštituta za politični menedžment.»Strategija izgovarjanja na 'radikalnejše glasove' se mi v primeru Mesec zdi dobra. Na ta način bo kot prvi med enakimi (koordinator) imel prostor za polemiko z mediji in s politično konkurenco,«meni Maksuti.

STA
Luka Mesec je napovedano ravnanje Akrapoviča označil za davčno utajo.

Privatizacija ja, nacionalizacija ne?

Ob tem poudarja, da je medijska polemika izgubila vsak stik z realnostjo in se v konkretnem primeru prelevila v »golo moraliziranje«.»Beseda/stališče 'nacionalizacija' se absolutno ne razlikuje od besede/stališča 'privatizacija', ki pa v javnem diskurzu nikoli ni označena kot nekaj nedopustnega. Gre za dva različna ideološka koncepta, ki bi v javnem (medijskem) in političnem diskurzu morala biti obravnavana resno in brez moraliziranja,«doslednost do pojmovnega besedišča zagovarja Maksuti.

Črnčec ostaja jabolko spora

Imenovanje Damirja Črnčeca, nekdanjega direktorja vojaške in civilne obveščevalne službe iz kvote Janeza Janše, za državnega sekretarja za varnost ostaja vroč koalicijski kostanj.»Pred volitvami so vse stranke, ki sestavljajo peterček, in Levica ostro zavračale politiko, ki jo uteleša SDS, se pravi politiko izključevanja, hujskaštva, strahu. In nesprejemljivo je, da se ljudje, ki utelešajo tako politiko, eden izmed njih je Damir Črnčec, znajdejo na čelu vlade, ki naj bi bila proti temu,«je glede tega povedal Mesec in dodal, da je bilo prav zagotovilo, da se zavrne politika sovraštva, eden glavnih razlogov, da so podprli Marjana Šarca.

Levica v tej koaliciji ne more uresničiti programa

Maksuti meni, da Levica z vstopom v koalicijo ni sprejela najmodrejše odločitve.»Levica ne sodi v to koalicijo. Edini način, da ta stranka uresniči svoj program, je, da ostane zunaj glavnega toka politike. Vse ostalo je napaka, ki se bo manifestirala v obliki stalnih konfliktov in sporov glede politik in odločitev te vlade, ki jo stranka Levica nominalno podpira.«

Vendar je največjo napako po Maksutijevem opažanju storila stranka Nova Slovenija,»ko ni šla v vlado M. Šarca, v kateri bi dobila praktično vse«. »To, kar vidimo (koalicijo petih strank), vsekakor ni leva vlada,«nadaljuje Maksuti,»gre za kontinuiteto politike, ki jo je vodila vlada Mira Cerarja. Temelji na ideološko nejasnih konceptih in neznanju, ki se kaže v vsakdanjem komuniciranju večine njenih članov.«

Facebook
Kordiša sicer sploh ni bilo na zadnji seji Državnega zbora. Desnico in gospodarstvenike je prestrašil preko svojega Facebook računa.