Insekticidi

Sadjar v Labotski dolini kriv za pomor čebeljih družin svojih sosedov

S.R.
28. 9. 2018, 19.54
Posodobljeno: 28. 9. 2018, 20.01
Deli članek:

Sadjarja z avstrijske Koroške je v sredo doletela zaporna kazen, ker je z nelegalno uporabo insekticida pri dveh sosedih povzročil pomor več deset čebeljih družin.

Profimedia
Umrlo je več kot 50 čebeljih družin.

47-letni sadjar iz Labotske doline je na svojem sadnem drevju v času, ko je to cvetelo in ko so se na teh cvetovih pasle čebele, uporabil izjemno močan insekticid klorpirifos. Umrlo je več kot 50 čebeljih družin, ki so pripadale dvema čebelarjema v njegovi soseščini.

Sadjar je pristal na sodišču v Celovcu, ki ga je v sredo spoznalo za krivega »namernega škodovanja okolju,« pri čemer je poudarilo, da je kot izkušen sadjar, ki je na tem področju usposabljal tudi druge, natančno vedel, kakšne bodo posledice njegovega dejanja. Avstrijski mediji poročajo, da je 47-letnika doletela enoletna zaporna kazen, ki jo bo po štirih mesecih lahko odslužil pogojno. Čebelarjema bo moral izplačati tudi 20.000 evrov odškodnine. Izkušeni sadjar je že napovedal, da se bo na sodbo pritožil. 

Sodišče je v razlagi svoje sodbe izrazilo željo, da bo imela kazen tudi odvračilen učinek in da bo služila kot opozorilo, da je »treba pri uporabi pesticidov vzpostaviti ravnotežje med učinki na okolje in ekonomijo.«